Många intresserade besökare och strålande väder
när Ölands Radioamatörer aktiverade Långe Erik

Posted by Erik SM7DZV on 21 augusti, 2018 in Nyheter |
Publicerat 2018-08-20.
Uppdaterat 2018-08-21 klockan 10.57: Publicerat ytterligare en bild samt rättat korrekturfel.

Ölands Norra Udde — fyren Långe Erik mitt i världen, som en vit nål i Bull´s Eye. 
En bild av  fyren Långe Erik på Ölands Nora Udde i ett perspektiv som ni aldrig sett den förr. Fyrens slagskugga på marken ger en antydan om dess höjd.
Under den gångna lördagen och söndagen aktiverades Långe Erik för tolfte året i följd av Ölands Radioamatörer.

FOTO © Göran Uvner SM7DMY.

— Av Erik SM7DZV —

Stefan SM0VNZ sänder telegrafi från Långe Erik vid Ölands Norra Udde.
FOTO © Erik SM7DZV

När Ölands Radioamatörer aktiverade fyren Långe Erik vid Ölands Norra Udde under den gångna helgen, visade det sig som så många gånger förr, att besökarna var måttligt intresserade av telefoni.

SSB på kortvåg eller FM på två meter kvittar lika. När alla människor går omkring med en mobiltelefon i fickan eller handväskan är det ingen som blir imponerad när någon talar i radio. Men när operatören skiftar till telegrafi stannar besökarna till, lyssnar och börjar ställa frågor.

”Hur kan man lära sig morse?”
— Telegrafi, finns det fortfarande. Används det idag? Utbildas det telegrafister idag? Häftigt, hur kan man lära sig morse?

De mer initierade frågar när fartygen slutade ha telegrafister i tjänst ombord. Andra associerar till gångna tider, när telegrafi var den avgörande metoden för radioförbindelse över stora avstånd.

Telegrafi väcker intressset
Slutsatsen är enkel. Dagens människor tar telefoni för givet, väldigt få blir imponerade. När man ska visa amatörradio kan det därför vara en bra idé att använda telegrafi för att komma i samspråk med publiken. Då får man också möjligheter att berätta och svara på alla möjliga frågor om både radiokommunikation i allmänhet och amatörradio i synnerhet.

 

Engelska radioamatörer besökte Långe Erik

Äkta paret Steven G1ZVC och Janet G8CON från New Milton på den engelska sydkusten var de besökare som åkt längst för att komma till Långe Erik.
FOTO © Erik SM7DZV

Joakim Nilssson SM7WNM från Bjärnum är en av klubbens medlemmar som bor långt från Öland. Joakim har under flera år kommit till Norra Udden några dagar före fyrhelgerna för att sätta upp antenner och göra allt klart för radiotrafiken. Så även i år. Här en bild från fredagen, när han testade att allt fungerade.
FOTO © Erik SM7DZV

Långe Erik på Öands Norra Udde var en av 15 svenska fyrar som deltog i årets Internationella Fyrhelg. Ölands Radioamatörer aktiverade fyren för tolfte året i rad. Under fredagen var några av klubbens medlemmar på plats för att resa tält, sätta upp antenner och provköra. PÅ plats var Stefan SM0VNZ, Joakim SM7WNM, Eric SM6OOQ, Torsten SM3NFB och Erik SM7DZV. Allt fungerade oklanderligt även om den vinden som tilltog fram emot kvällen tydde på att lördagen och söndagen skulle kunna bjuda på hårt väder.

Sensommarvärme och bleke
I stället för hård väder bjöd lördagen på sensommarvärme och nästan bleke på Grankullaviken. Under söndagen blev det aningen lägre temperatur och lite mera vind, men inget som avskräckte gamla sjöbjörnar och öländska radioamatörer. Under lördagen fanns på plats från klubben, utöver de som satte upp antenner och riggade dagen innan, även Kenneth SM7CJQ, Inge SA7IRA, Arne SM7CIL och Göran SM7DMY.

Radioamatörer besökte
Bland lördagens besökare återfanns tre radioamatörer, Inge SM7ERV, samt från England Janet G8CON och Steven G1ZVC båda med efternamnet Beith och boende i New Milton. Deras egen klubb GB5HCL aktiverade samtidigt Hurst Castle Lighthouse på den engelska sydkusten. Dessutom innehöll lördagens gästbok besökare från Nederländerna, flera besökare från Tyskland och naturligtvis semestrande svenskar från många platser i vårt land. Radioamatörer som besökte långe Erik under söndagen och signerade gästboken var Greta SM7TGB, Frank DK5QI Priester från Mensalvaret och Detmold i Tyskland, Palle SM7FAW och Lennart SM7CLM från Kalmar.

Fyrvaktarns dotter medlem i Ölands Radioamatörer
Antalet besökare var ungefär som vanligt vid denna tid av året. Det var inga massor som vällde in, men ändå en jämn ström av besökare under båda dagarna. Den öländska turistsäsongen går mot en lugnare fas, i och med att skolorna börjar och många besökare vänder hemåt. Kristina Österberg — Fyrvaktarns dotter, som driver Långe Erik, menar att Den internationella fyrhelgen egentligen ligger för sent på året för Öland. Det hindrar inte att Kristina, som är medlem i Ölands Radioamatörer, från att gå in och stötta arrangemanget på alla sätt. För radioklubbens del blev facit av helgen 50-talet radiokontakter och två fullskrivna sidor i gästboken. Verkligen inget dåligt resultat.

100 watt och långvajerantenn
Två ICOM-stationer, goda för 100 watt output, användes på kortvåg båda dagarna, och som antenn användes en 100 meters långvajer matad via den marina avstämningsenheten AT-120. Avstämningsenheten matchade långvajer så att stående vågen var lägre än 1,5:1 för alla band från 160 till 17 meter.

K2 på 7 watt och dipol för 40 meter
Under lördagen användes som andra kortvågsstation en Elecraft K2. Dess effekt var blygsamma 7 watt men det räckte ändå till några 599-förbindelser med Tyskland. Antennen var en dipol för 7 MHz.

Två meter och Slim Jim
För två meter användes en ICOM 3220 och en Slim Jim. Med den utrustningen nådde man Gotland, Oskarshamn och de tre repeatrarna på norra och mellersta Öland.

Torsten SM3NFB t.h. tar hand om och förklarar radio för den tyska familjen fr.v. Theresa, Eberhard, Benedikt och Kirsten.
FOTO © Erik SM7DZV

Tre gamla sjöbjörnar och radioamatörer som råkas, fr.v. Torsten SM3NFB före detta chief, från Sundsvall, Palle SM7FAW, före detta gnist, från Kalmar och Lennart SM7CLM, före detta steward, från Kalmar.
FOTO © Erik SM7DZV

Eric SM6OOQ från Torslanda, en av SK7RN:s långväga medlemmar, deltog i arbetet under fyrhelgen vid Långe Erik. Fyren och åskledaren (oskarp) i bakgrunden.
FOTO © Erik SM7DZV

Kristina, Fyrvaktarns dotter, tar emot besökare och ger instruktioner till dem som ska börja gå  de 138 stegen i den smala trappan upp till utsiktsplatsen på fyrens balkong.
FOTO © Erik SM7DZV

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com