Nödtrafik på kortvåg på flera håll i världen

Posted by Erik SM7DZV on 28 augusti, 2018 in Nyheter |
(2018-08-28)

— Av Erik SM7DZV —

Nödtrafik på kortvåg förekommer till följd av tre stora naturkatastrofer som inträffat nyligen: På Hawaii pågår röjningsarbete efter orkanen Lane, i Venezuela efter den senaste jordbävningen och i Kerala i sydvästra Indien efter stora översvämningar.

Uppgifterna kommer från FRO Stockholms lokalbulletin.

Frekvenser att undvika
De frekvenser som vi bör undvika är primärt 14,265 MHz, med 14,312 MHz som reservfrekvens, samt också 7080 kHz för deras National Weather Service och 7088 kHz för deras lokala ARES, Amateur Radio Emergency Service. I Venezuela användes frekvensen 7088 kHz, men trafiken där är i avtagande. I Indien används 2 meter och kortvåg 40 meter, det senare på 7110 kHz.

Även om vi inte hör stationerna kan vi störa deras trafik eftersom de troligen kan ha problem med både strömförsörjning och provisoriska antenner.

 

1000 mm regn på Hawaii
Amerikanska radioamatörer på Hawaii använder frekvenser på 40 och 20 m i röjningsarbetet efter tropiska orkanen Lane som bland annat har medfört omkring 1000 millimeter regn. FCC har lämnat tillstånd att använda Pactor-4 för nödtrafik med fastlandet trots att moden överskrider den tillåtna bandbredden för HF.

Jordbävning i Venezuela
Efter jordbävningen i Venezuela använde man också 7088 kHz, men även om trafiken där börjar trappas ner används frekvensen fortfarande.

Översvämningar i Indien
Indiska radioamatörer använder frekvenser på såväl 40 m som 2 m i uppröjningsarbetet efter de våldsamma översvämningarna i Kerala i sydvästra Indien. Totalt har över 400 människor dött, och mer än 300000 har evakuerats till mer skyddade boenden. Den frekvens på 40 m som vi bör undvika är 7110 kHz.

Även om vi inte hör stationerna kan vi störa deras trafik eftersom de troligen kan ha problem med både strömförsörjning och provisoriska  antenner.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com