SVT om ny rapport från FOI:
”Kraftig ökning av politiska bottar
på Twitter – starkt stöd för SD”

Posted by Erik SM7DZV on 29 augusti, 2018 in Kommentar, Nyheter |
(2018-08-29)

— Av Erik SM7DZV —

Debattemperaturen inför valet ökar liksom intressenternas vilja att styra över frågor till utvalda ämnen för att locka eller manipulera väljare.

För personer som har Twitter som grund för att följa den politiska debatten är det idag viktigare än någonsin att ifrågasätta det som hävdas på de endimensionella raderna. Det nödvändiga förhållningssättet, för den som vill att politiska beslut ska baseras på fakta och inte fördomar, är klarsyn nog för att kunna koppla på ett källkritiskt tänkande innan utsagorna tas för sanna och delas.

SVT hänvisar idag till en rapport från FOI, Totalförsvarets Forskningsinstitut, som visar att antalet bottar har ökat kraftigt under de senaste två månaderna.

 

Bottar är automatiserade konton, på så kallade sociala medier, vilka används för att manipulera och ge intryck av opinionsyttringar i vissa riktningar. FOI har under de senaste månaderna analyserat politiska inlägg på Twitter och kunnat konstatera att antalet bottar ökat kraftigt.

Politisk slagsida till förmån för SD
Bottarna har en kraftig politisk slagsida till förmån för Sverigedemokraterna.

SVT Rapporterar: 

Antalet misstänkta botar som diskuterar svensk politik och det svenska valet på Twitter har ökat markant under de senaste veckorna. Det visar en ny rapport från Försvarets forskningsinstitut, FOI. Bottarna har också en tydlig politisk slagsida.

Tidigare i år visade en SVT-granskning att det finns misstänkta bottar i den politiska diskussionen på Twitter.

Nu har FOI undersökt innehållet i tweets under fem månaders tid, och kan dra flera slutatser. Antalet misstänkta bottar, ”automatiserade konton”, har fördubblats från juli till augusti.

Högernationalister försöker förändra Sverige
Mera dagsaktuell politik: En annan artikel på SVT:s nätnyheter handlar om hur högernationalister försöker förändra Sverige.

Länk
SVT Nyheter: Så försöker alt-rightrörelsen förändra Sverige med rasistisk propaganda

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com