Snart dags för Surplus Vintage Radio Test

Posted by Erik SM7DZV on 3 september, 2018 in Nyheter |
(2018-09-03)
Uppdaterat 2018-09-04

Matthias DJ7RS, april 2017, vid en förbindelse mellan Nixdorf Museum (Paderborn) och Blechtley Park med sändning av ENIGMA-krypterad kod på telegrafi med historiska radiostationer. Matthias var den gången radiooperatör med anropssignalen DL0HNF.
Foto: Jan Braun, Heinz Nixdorf Forum Paderborn
Klicka på bilden för länk till vår artikel förra året.

— Av Erik SM7DZV —

Nu börjar det bli dags att trimma de gamla grå eller gröna radiostationerna, se över antennerna och polera mässingen. Den 14 oktober startar första omgången av årets ”Surplus Vintage Radio Test in Europe” där båda stationerna måste ha använts militärt för att en förbindelse ska räknas.

Under oktober i år återkommer fjolårets ”Surplus Vintage Radio Test in Europe”. Det är en test för radioamatörer som har tillgång till gamla militära kortvågsstationer. Reglerna har gjorts om och testen körs i år i två delar eller klasser, en vecka för varje. För att ett QSO ska räknas krävs att båda stationerna har använts i militära sammanhang.

 

Trafikmetoder och regler för radiostationerna
Tillåtna trafikmetoder är telegrafi och foni (USB, LSB, AM, AME och FM). En station kan kontaktas endast en gång per dygn. Förbindelser med en redan körd station under samma dygn är tillåten om den nya förbindelsen sker på ett annat band eller med en annan typ av station. Antenner och nätaggregat får väljas fritt. Slutsteg får användas endast om det ingått som del i den militära radiostationen.

CQ ARO — Army Radio Operator
För ett giltigt QSO krävs dubbelriktade fullständiga utbytet av rapport, klass och typ av använd radiostation, till exempel ”599/B RA-200”. Standardanropet är ”CQ ARO de….. ” där ARO står för Army radio operatör. På telegrafi är det också godtagbart att ropa ”VVV VVV VVV de…… ”

Fyra kategorier
Under den första delen, 14 – 20 oktober, är det radiostationer från andra världskriget eller tidigare (A: ”Vintagekategorin”) och rörstationer efter andra världskriget (B: ”Classic-kategorin”). Den andra delen avgörs 21 till 27 oktober. Då är det tillåtet att använda stationer med kombinationer av elektronrör och transistorer (C: ”Veterankategorin”) eller heltransistoriserade stationer (D: ”Modern-kategorin”).

Föreslagna frekvenser
De föreslagna frekvenserna (+/-3 kHz) är för 80 meter telegrafi körs på 3575 kHz. 80 meter AM ska ligga på 3610 kHz och LSB på 3745 kHz. På 40-metersbandet telegrafi är frekvensen 7035 kHz, LSB går på 7095 kHz och AM på 7195 kHz.

Loggar
Loggar med listan över kontakter ska skickas senast den 11 november med epost till iw5bar@yahoo.it.

Länkar
Regler:
Regler för testen (engelska)  2018 Oct.Test._ARO BP
Regler för testen (engelska). 2018 Oct.Test._Eng

Bakgrund:
Amatörradionyheterna, artikel den 2017-10-03:
Något för alla er med tillgång till gammal militär radioutrustning.


Fotnot:
Informationen kommer liksom förra året från Matthias Neuss, DJ7RS, e-post: dj7rs(at)gmx.net. Byt ut (at) mot snabel-a för att mejla Matthias. Initiativtagare till testen är Mario Galasso, IK0MOZ, e-post: mario.galasso39(at)gmail.com.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com