Äntligen klargöranden om nya föreskrifterna
Besked troligen i morgon på PTS hemsida

Posted by Erik SM7DZV on 19 september, 2018 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

På Facebook uppger Freddy Beck,‎ SM7WDG, att han idag har fått ny och tidigare inte offentliggjord information från PTS, om de nya föreskrifterna för amatörradio.

Uppgifterna har lämnats av en Lena Nyman på PTS och Freddy skriver på Facebook att han reserverar sig för eventuella missuppfattningar. Mer information kommer enligt Freddy att släppas från PTS på deras hemsida, troligtvis under morgondagen.

Inga tidigare klagomål — knappast några hinder för bifall
Det viktigaste i sammanhanget är uppgiften att för den som inte tidigare haft några bekymmer med klagomål kommer det troligtvis inte heller att finnas några hinder för att få tillstånd för att sända med högre effekter efter den första november.

 

Tillstånd för tre år. Kostnad 300 kronor per år
Tillstånden kommer att löpa för tre år i taget och förnyas automatiskt. Tillstånden kommer att omfatta de band där vi idag har en kilowatt som maxeffekt. Den årliga avgiften kommer att sättas till 300 kronor, något som så sent som i slutet av förra veckan inte ens var känt för SSA:s ordförande.

Inga formkrav för ansökan. Ansökningsblankett utlovas
För ansökan finns det inga formkrav, men ansökningsblankett utlovas inom kort.

Här är dagens besked:

Tillstånd för upp till fem sändarplatser
— Man ansöker om tillstånd och i ett tillstånd får man upp till fem sändarplatser. Man kan ha sommarstuga och liknande på ett och samma tillstånd.

Gäller de band där 1000 watt tillåts idag
— Tillstånd kommer att krävas för de band vi har 1000 watt idag. Mer effekt på de band som redan är begränsade sedan tidigare kommer inte att medges.

Löper på tre år och kostar 300 kronor per år
— Tillstånden löper 3 år åt gången och förnyas automatiskt om inga andra regeländringar tillkommer. Kostnaden kommer att ligga runt 300 kronor per kalenderår.

Regler för klubbsignaler
— Har man klubbsignal så är det klubbansvarigas tillstånd som gäller för den specifika platsen och detta även om man lånar ut sin anläggning till annan amatör. Inte knutet till signalen utan platsen och tillståndshavaren har ansvaret.

Finns ingen ansökningsblankett.
Krav på koordinater för sändarplats
— Det finns ingen ansökningsblankett idag, men det går att skicka in en ansökan skriven ”för hand”, det skall finnas koordinater med för de platser man önskar sända från. Vill man göra det enkelt för sig inväntar man blankett som kommer inom kort från PTS.

Inga klagomål tidigare — Troligtvis bifall
— Har man inte haft några bekymmer med klagomål sedan tidigare ses troligtvis inga hinder för att det utfärdas ett tillstånd kör högre effekter i fortsättningen heller.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com