Sammanfattande dagbok från RPO-VM 2018

Posted by Erik SM7DZV on 25 september, 2018 in Nyheter |
Uppdaterat 2018-09-26: Karta Classic 2.

Peter SM5KMU studerar kartan under en av VM-tävlingarna i RPO  — ARDF,
gemenligen kallat Rävjakt.

— Av SM0BGU/PA, en av sju domare på tävlingarna —

Årets RPO-VM (RPO = PadioPejlOrientering) avgjordes i Sydkorea i Sokcho i början av september. Sokcho är en badort/stad på den koreanska östkusten, belägen ca 200 km öster om Seoul och ca 1 timmes bilresa söder om demarkationslinjen mot Nordkorea.

Staden nås efter en drygt fyra timmar lång bilresa i en stundtals mycket tät trafik på en flerfilig motorväg med många, och några långa, tunnlar genom det bergiga landskapet. Om tävlingsterrängen ser ut som här kommer det att bli tufft! Alla tunnlar är likadana, välvda och ser ut ha blivit gjorda av samma tunnelborr-maskin, sammanbundna med höga broar. Varmt, runt 28°C.

Det svenska laget består av:
M40: SA5MOG/Magnus (VRK)
M50: Henrik Lindell (SRJ)
M60: SM5KMU/Peter och SM5FUG/Jan (VRK); SM0GNS/Peder (SRJ)
M70: Gunnar Svensson (SRJ); SM5CJW/Bo och SM5DIY/Rolf (VRK)

Läs SM0BGU:s omfattande dag-för-dag redovisning av året RPO-VM ! 

Karta RPO-VM i Korea, Classic 2. Gott om grönt, ingen racerterräng.
PA som tillhandahållit kartan kunde inte rita in kontrollerna eftersom han var fast i sitt uppdrag  som domare.
Tryck CTRL och plustecken för att förstora bilden.  Återgå med CTRL 0.

Måndag 3/9

Dag för träning och invigning. Uppehållsväder under träningen men regnet hängde i luften. Träningen intill hotellet. En av Fox-O-Ringrävarnas antenn (Fox-O-Ring, se nedan) låg i slingor endast några meter över marken, på ett annat ställe var den i ett nystan. Så får det inte vara på tävlingarna, vilket meddelades teknikerna.

Vid invigningen började det småregna och på grund av detta kortades ceremonin, som hölls på P-platsen utanför hotellet, ned till några tal på koreanska och ett på engelska (LA2RR/Ole, huvuddomare).

Tisdag 4/9 Fox-O-Ring

Detta betyder att det finns 10 st mycket svaga sändare (några mW med en beräknad räckvidd av ca 50 m), alla markerade med en ring på kartan. Man skall orientera sig fram till ringens centrum, och därifrån skall man kunna höra sändaren. Alla sändare sänder kontinuerligt.

Startplatsen för denna tävling hade kommit på min lott idag. Lite diskussioner om de två startkorridorerna och vilka som skulle starta i vilken, baserat på en rävplacering, och resultatet blev att endast M19 och W19 skulle gå i den ena rakt fram, övriga skulle svänga runt ett hörn i den andra. Startintervall 2 minuter, vilket gjorde starten lite hektisk men efter ett par omgångar gick allt bra. En av de manliga deltagarna kom tillbaka efter ett par minuter och bytte karta; han hade tagit en av damkartorna!

Svårframkomlig terräng med stigar
Av kartan att döma skulle detta bli en tuff tävling, ty nästan hela kartan var grönmärkt, vilket i orienteringssammanhang betyder tät skog, ju gröna dess tätare, och tittade man på terrängen vid starten fick man en uppfattning om hur tätt det var. Dock fanns det stigar och många rävar var placerade alldeles intill stigarna, vilket gjorde denna tävling mer som en radiostyrd stiglöpning än terränglöpning. Vinnartiden låg på runt 25 minuter, vilket måste betraktas som lite för kort tid.

Sex löpare diskvalificerades
Vid domarmötet vid starten blev sex löpare diskvalificerade, en för att ha pratat med någon annan, vars nummer inte kunde ses och därför klarade sig. Övriga hade sprungit på en avlyst, trafikerad väg. En protest mot det senare beslutet överklagades men avslogs; är det markerat på kartan ett avlyst område är det avlyst.

Ett svagt regn föll i början men det klarnade och blev en solig, varm och ganska fuktig dag.

Prisutdelningen utomhus i ett härligt väder blev ganska kort (under en timme), eftersom det inte finns några lagsegrar på denna tävling. Dessutom förkortades nationalhymnerna lite väl mycket och i något fall även bryskt.

Onsdag 5/9 Classic 1

Detta betyder att deltagarna delas in i två grupper, den ena för 80m-tävlingen och den andra för 2m-tävlingen. En från varje ålderskategori startar i respektive frekvensgrupp och på detta sätt kan startdjupet hållas nere till ca 3 timmar. Det finns alltså fem 80m-sändare och fem 2m-sändare i terrängen.

På denna tävling fick jag två sändare att bevaka, 1.an på 80 m och 5.an på 2 m. Mycket väglöpning in i området. För att komma till 1.an skulle man runda ett antal gravar på en liten höjd efter det att man gått över två tomter, den ena med en bunden hund och en vänlig man, som klippte gräset runt gravarna.

Dolda sändare
Båda sändarna var mycket väl dolda i tät skog och såg man inte de små stigarna blev det tufft att tränga sig fram genom terrängen. Det visade sig att den var stundtals mycket tät och på vissa ställen nästan ofram-komlig. Väldigt många deltagare klarade därför inte av att komma in inom full tid 140 min!

Trots att avståndet till målet från min plats endast var ca 2,5 km tog det mig en dryg timme att komma dit via slingrande småvägar och en motorväg. Att gå genom skogen var inte möjligt. Mycket varmt och soligt.

Skällde ut funtionären — Diskvalificerades
En löpare blev diskad efter att ha skällt ut operatören för att stämplingsenheten fanns på fel sida om ett träd! Efter att ha stämplat fortsatte mannen att gorma åt operatören så högljutt att en domare i närheten kunde höra det 25 – 30 m bort. Diskvalifikation för osportsligt uppförande och ett lagsilver försvann!

Efter middag prisutdelning med de sedvanliga ryska, tjeckiska och ukrainska nationalhymnerna. Även de japanska och norska nationalhymnerna hördes. Det svenska M60-laget kom på en hedrande silverplats!

Torsdag 6/9 Sprinttävling

Sprinttävling betyder en mycket snabb tävling med fem långsamsändande sändare på en frekvens i ett område, en åskådarsändare på en andra frekvens, fem snabbsändande sändare på en tredje frekvens i ett annat område och slutligen målsändaren på en fjärde frekvens. Mycket rattande för att hitta rätt frekvens.

Tävlingen var förlagd till en park någon halvtimmes resa från hotellet. Snabba banor, vinnartiden ca 15 minuter enligt reglerna. Banläggaren hade dock missbedömt avståndet från start till en sändare, så denna blev synlig efter en stund när deltagarna började flockas kring den.

Fuskare tog förbjuden väg — Diskvalificerades
Ett långt staket delade nästan hela kartan på mitten i en övre och en undre del med sändare på båda sidorna, och det klargjordes ordentligt vid lagledarmötet dagen före att det inte var tillåtet att hoppa/kliva över staket. För att kontrollera detta fanns domare utposterade utmed staketet samt en av arrangörerna, utrustad med en filmkamera. Trots det fanns det några som chansade med diskvalifikation som följd.

Tyvärr tycks antennen på 4F ha fallit ned under en liten stund, vilket gjorde att signalstyrkan minskade väsentligt och detta resulterade i tre protester från USA, Tyskland respektive  Japan. Protesten avslogs med ett beklagande från arrangörerna.

Bra väder med temperaturer runt 28°C
Efter tävlingen åkte många upp till den demilitariserade zonen mot Nordkorea på eftermiddagen och åter-vände lagom till middagen.

Därefter genomfördes prisutdelningen med som vanligt med många ryska, ukrainska och tjeckiska national-hymner, men även den kinesiska! Tyvärr ingen svensk medalj idag.

Fredag 7/9 Classic 2

De som sprang 80m-tävlingen förra gången skulle nu springa 2m-tävlingen och vise versa. Start-platsen för denna tävling hade kommit på min lott idag, och det tog en dryg timma att komma till tävlingsom-rådet. Några tält för deltagarna att söka skugga i hade blåst omkull under natten, men det fixade arrangörerna ganska snart.

Mulet, uppehåll och en behaglig värme på morgonen och starten gick fint, förutom en W35 som tjuvstartade ett par sekunder. Solen kom fram senare med sedvanlig värme.

En av löparna ramlade omkull strax efter start och skadade högerarm så illa att han fick uppsöka ett sjukhus och bli sydd. Trots denna skada tog han sig runt banan! Strongt!

Avslutande prisutdelning och dansuppvisning
Prisutdelningen startade med en dansuppvisning, som troligen skulle ha varit under invigningen. Vacker dans och fin musik. Nationalhymnerna dominerades som vanligt av Ryssland, Tjeckien och Ukraina, men även de norska och amerikanska nationalhymnerna spelades. Återigen hamnade det svenska M60-laget på silverplats och M70-laget kom på fjärde plats.

Nästa år: EM i Slovenien
Vid prisutdelningen fick alla domare en glasfigur sedan alla medaljer delats ut och därefter middag med mingel och utbyte av gåvor. På lördagsmorgonen lämnade vi Sokcho för återresan till Sverige. Nästa år kommer de europeiska mästerskapen att genomföras i Slovenien.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com