Facebooks säkerhetsavdelning:
”Senaste läckan värre än Cambridge Analytica”

Posted by Erik SM7DZV on 30 september, 2018 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

Igår publicerade vi en länk till SVT Nyheter, där det gick att läsa om att 50 miljoner Facebookonton hade hackats och att 40 miljoner ytterligare var under utredning.

Många företag använder Fackebook Messenger som intern meddelandekanal. Dessa förmodade företagshemligheter är nu i hackarnas händer.

Vem som hackat och vilket syftet varit är i dagsläget okänt.

”Allvarligare än Cambridge Analytica”
På direktlänk intervjuade SVT nyheter vid tiotiden idag (30 september) en säkerhetsansvarig på Facebook, som betraktade det inträffade som allvarligare än Cambridge Analytica.

 

Inte ens Mark Zuckerberg går säker på nätet
De hackade har loggats ut, och när användarna loggat in igen har deras kontouppgifter och alla övriga uppgifter de tidigare registrerat kommit i hackarnas händer. Ingen går säker på Facebook, inte ens företagets grundare Mark Zuckerbergs eget Facebookkonto gick säkert. Pressuppgifter uppger att Zuckerbergs konto är ett av de kapade.

Företag som lever farligt
Det är inte bara allt som 50 eller 90 miljoner användare någonsin registrerat på Facebook och Instagram som hamnat i förövarnas händer. Många företag och nätplatser accepterar facebookinloggningar, och det innebär att dessa användares konton i ett okänt antal andra företag och sammanhang också kan vara på drift.

I en stämning mot Facebook heter det att ”namn, mejladresser, mejlkonton för återställning, telefonnummer, födelsedagar, inloggningskoder, svar på säkerhetsfrågor och annan information kan användas för att få tillgång till personers andra konton och webbsidor.” (Källa SVT.se, klicka för länk)

SVT Text om ökande nätbedrägerier
SVT text skriver idag om de ökande nätbedrägerierna:

Nätbedrägerierna ökar kraftigt

Antalet anmälningar om nätbedrägerier ökar. I år beräknas nätbedrägerierna ha ökat med 40 procent till över 100 000, rapporterar Ekot. Av dem är det 99,6 procent som aldrig utreds.

-I och med att bedragarna använder den svenska informationen och gör köp kanske från Asien och får varan skickad till sig, så får vi inte ut informationen från Asien vart de i sin tur skickade varan, säger Jan Olsson, tillförordnad chef vid polisen.

Enligt en uträkning av Internetstiftelsen Sverige beräknades bedrägerierna uppgå till 238 miljarder kr i fjol.

 


Publicerat den 2018-09-29

50 miljoner Facebookkonton hackade

SVT: En säkerhetsläcka har identifierats hos Facebook som påverkar 50 miljoner användarkonton, uppger företaget.

Länk till SVT:s nyhetsartikel

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com