Bli inte offer för nätfiske eller utpressningsmejl

Posted by Erik SM7DZV on 7 oktober, 2018 in Nyheter |
(2018-10-07)

Söndagskvällens bedrägeriförsök: Kontrollera ditt saldo — på ett för dej totalt okänt konto, där du uppges ha 11 tusen kronor att hämta. Hur troligt är det att någon vill ge dej en massa pengar för ingenting?
Klicka inte, och se upp för Elisabeth Jones!

— Av Erik SM7DZV —

Nätbedrägerierna ökar kraftigt liksom anmälningarna. Enligt en uträkning av Internetstiftelsen Sverige beräknades bedrägerierna uppgå till 238 miljarder kr i fjol.

Får du ett ”erbjudande” i ett mejl, och det ser alldeles för bra ut. Då är det garanterat alldeles för bra. Då är det någon som försöker skinna dej. Dra öronen åt dej. Ingen vill skänka dej en massa pengar för ingenting. Grundregeln är att aldrig klicka på en svarsruta i ett mejl från en okänd avsändare.

 

Nätfiske och bedrägerimejl droppar in nästan varje dag. Försöken är ofta idiotiska, ändå fortsätter de att komma. Det kan inte tolkas som annat än att människor ändå går på bedrägeriförsöken, annars skulle den här sortens mejl naturligtvis sluta komma.

Nödrop från personer du fått mejl från — eller skickat mejl till
Du ska inte heller svara på nödrop från personer du känner till namnet och som skriver att de förlorat plånbok, pengar och pass i Hootaheiti eller Långtbortistan. Det är bara någon stackare som fått ett e-postkonto hackat, och där hackarna nu försöker lura skjortan av alla i kontohavarens adressbok. Går det så går det.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com