Klockan 18 den 11 oktober
byttes en av internets huvudnycklar

Posted by Erik SM7DZV on 10 oktober, 2018 in Nyheter |
(2018-10-10)  Uppdaterat 2018-10-11.

Internetnyckeln DNSSEC byts den 11 oktober klockan 18.00 svensk tid.
Illustration IIS.se.
Klicka för länk till mer information på IIS.se.

— Av Erik SM7DZV —

I kväll, den 11 oktober klockan 18.00 svensk tid, genomfördes bytet av en huvudnyckel till internet —  till DNSSEC — det säkerhetssystem som ser till att du kommer till den plats du tänkt på internet-

Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen, förklarar vad detta innebär:

 

DNSSEC är ett system med digitala signaturer som förhindrar att någon använder falsk DNS-data för att till exempel styra om användarnas trafik till en falsk webbsida och därefter försöka stjäla inloggningsuppgifter och annan känslig information. Med DNSSEC har man en digital signatur som går att kolla mot huvudnyckeln – går ens signatur inte att verifiera mot nyckeln tar det stopp.

Torsdagen den 11 oktober ska DNSSEC:s huvudnyckel för första gången bytas. Det görs inte för att den är röjd eller på grund av någon annan typ av kris – precis tvärtom. Man vill göra bytet under förhållanden när allt är okej för att vara bättre förberedd om det någon gång skulle behöva bytas i ett krisläge. Dessutom borde ett sådant här byte, en KSK rollover, gjorts för länge sedan. När DNSSEC infördes bestämdes att nyckeln skulle bytas efter fem år – nu har det gått åtta.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com