Vad knyter ihop Ljusdal och Tenhult
med Färjestaden, Ransberg och Pink Hippo?

Posted by Erik SM7DZV on 21 oktober, 2018 in Nyheter |

Scoutledaren Rolf Lindström, SA7BMX, Färjestaden, förevisade amatörradio i terrängen på Öland, vid fjolårets JOTA.
Foto: © Åke Johansson, SM7NJD

— Av Åke SM7NJD —

Vad har Ljusdal, Tenhult och Färjestaden gemensamt med Genarp i Skåne, Ransberg i Skåne och Pink Hippo i Skellefteå gemensamt? Jodå alla är engagerade i JOTA eller JOTI, som pågått under helgen.

Jamborre on the Internet (JOTI) och Jamborre on the Air (JOTA) är ett internationell arrangemang på internet och via amatörradio som hålls den tredje helgen i oktober varje år, nu den 20- 21 oktober. Det är ett av The World Organization of the Scout Movements (WOSM:s) officiella arrangemang.

Läs mer —>   

 

Första JOTA 1957 i England
Redan 1957 kom idén från det engelska scoutförbundet i Sutton i Cottonfield. En samling scoutledare tillika radioamatörer hade med sin radioutrustning och snart uppstod tanken, ”varför inte samla världens scouter till ett gemnesamt etermöte vid en viss tidpunkt på året”. Den första JOTA:n gick året därpå i maj månad och ansvarig var Leslie Mitchell med anropssignalen G8BHK

JOTI — Jamborre på nätet
Jamborre on the Internet (JOTI) och Jamborre on the Air (JOTA) är ett internationell arrangemang på internet och via amatörradio som hålls den tredje helgen i oktober varje år, nu den 20- 21 oktober. Det är ett av The World Organization of the Scout Movements (WOSM:s) officiella arrangemang.

JOTA i Färjestaden
— Med hjälp av Ölands Radioamatörer samt internet ska vi försöka att få kontakt och hitta nya vänner i etern. Det blir också andra roliga aktiviteter som skattjakt, lödning av elektronik, programmering med mera, säger scoutledaren och radioamatöre SA7MIE, Mikael Engström vid NSF:s (Nykterhetsrörelsens Scoutförbund) I Färjestaden.

— Till scoutstugan, på Kraftvägen på östra industriområdet, kom också scouter från Värend och Mönsterås, säger Mikael. Vi lagade vår egen mat och övernattade i militärtält. Kläder för uteliv var ett måste.

Tommy SM7WVG var den av de radioamatörer som assisterade under årets JOTA-aktiviteter i Färjestaden.
FOTO © Erik SM7DZV

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter:

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com