Har du fått upp antenn för 60-metersbandet?

Posted by Erik SM7DZV on 30 oktober, 2018 in Nyheter |
Uppdaterat 2018-11-01

5355 kHz, på 60-metersbandet från och med torsdag. Nyckel Paddlette, sideswiper.
FOTO Erik SM7DZV.

— Av Erik SM7DZV —

Den 1 november, blev det nya 60-metersbandet tillgängligt för svenska radioamatörer. Har du hunnit få upp någon antenn ?

Ju lägre effekt, desto viktigare är effektiva och välavstämda antenner. Därför finns det anledning att ta bra hand om de 15 wattarna som tillåts på 60-metersbandet. Att tillverka en dipolantenn är trivialt — men ändå viktigt för den som verkligen vill utnyttja det nya bandet, som är perfekt för Sverige: Det ger ofta längre räckvidd än 80-meter och inte samma problem med skipzon som 40 meter.

15 kHz brett kortvågsband
Den som gör en dipolantenn för att kortvågsband som är 15 kHz brett behöver inte ägna några tankar åt antennens bandbredd. Det är precis vad som gäller för det nya 60-metersbandet, som öppnas för svenska radioamatörer nu på torsdag, den 1 november. Som alla vet omfattar bandet endast 14,5 kHz och går från 5351,5 – 5366 kHz. Det är inte ens nödvändigt att antennen ligger i resonans mellan bandgränserna.

Läs mer –>   

Militär telefontråd till antennlinorna
Den antenntråd som jag använde idag är en av ledarna från en isärtvinnad militär telefonledning, oftast benämnd ”DL1000”. Den kabeln finns hos var och varannan radioamatör, den är stark och den är näst intill osynlig för elallergiska eller i andra avseenden känsliga grannar. Ove SM7XBI har berättat om hur han köpte dyr antenntråd i Dayton och tog den med till sitt ställe på Dominica och hur den tråden inte tålde klimatet. Den tråd som höll i Oves tropiska miljö var, just det, arméns telefontråd.

Förkortningsfaktor 0,91 — Antennbenen 12,74 meter
Räkna med förkortningsfaktorn 0,91 för den här enkeltråden. Den som vill lägga antennen mitt på det nya bandet kan då beräkna längden av varje antennben som (300 / 5,359 / 4 * 0,91) meter. Antennbenen ska då göras 12,74 meter långa.

Teori och praktik
Naturligtvis skiljer det något mellan teori och praktik, men för 60-metersbandet är det inget att gråta över. Den antenn jag tillverkade i eftermiddag hamnade inte på 5359 kHz, som tänkt var,  utan på 5338, där SWR var 1:1. Vid den övre bandgränsen 5366 kHz var stående vågen 1,05:1. Med det sagt kan konstateras att missanpassningen var försumbar och den nya antennen alldeles förträfflig för praktisk användning, samt att fortsatt längdjustering skulle ha varit rent slöseri med tid.

Länkar
FURA:  Bandplan (pdf) 
Amatörradionyheterna: Ett videotips till alla som bygger antenner av DL-1000

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com