De flesta radioamatörer har inte sökt
tillstånd för att sända med högre effekt

Posted by Erik SM7DZV on 31 oktober, 2018 in Nyheter |
Uppdaterat 2018-11-01. 2018-11-02

PTS har nu beviljat cirka 400 tillstånd för radioamatörer som vill fortsätta köra med upp till en kilowatts effekt. Idag den 1 november  sänks högsta tillåtna effekt för tillståndsfri amatörradio i Sverige till 200 watt.

I förrgår eftermiddag, tisdag 30/10 klockan 15.20 hade PTS fått in 419 ansökningar från radioamatörer om tillstånd för radiosändare. 393 tillstånd hade beviljats och inga ansökningar har avslagits.

Tillstånden ger rätt att sända med upp till en kilowatts effekt på kortvågsband som tidigare varit undantagna från tillståndsplikt och där högsta tillåtna effekt fram tills igår, sista oktober 2018, varit en kilowatt. För 1850 – 2000 kHz och för 30-metersbandet gäller samma effektbegränsningar som tidigare.

 

Frågor som väcks:
Det låga intresset för tillstånden, mätt som antalet ansökningar, väcker frågor:

  1. Den första (som ingen tycks kunna svara på): Hur många radioamatörer (innehavare av amatörradiocertifikat) finns det i vårt land?
  2. Den andra (som ingen heller kan svara på): Hur många aktiva radioamatörer finns det egentligen i vårt land?
  3. Ska ointresset för tillstånden tolkas som att de flesta svenska radioamatörerna är helt nöjda att köra SSB-ringar på 100-wattstranceivrar?
  4. Har många radioamatörer använt sina slutsteg så ytterst sällan att man inte finner någon mening med att bry sig?
  5. Har Sveriges radioamatörer slutat jaga DX eller förbindelser med radioamatörer i andra världsdelar?
  6. Har svenska radioamatörer bestämt sig för att i framtida tester enbart tävla i klasserna Low power eller QRP?

Handläggningstiden tar nu bara någon eller några dagar
PTS styrelse beslutade om tillstånden den 18 september och informationsblad publicerades tre dagar senare. De ansökningar som kommit in före den 21 september kunde därför inte börja handläggas före detta datum.

Handläggningstiden för tillståndsansökningarna har därför varierat. Handläggningstiden för tillståndsansökningarna har varierat, men vissa ansökningar som kommit in de senaste dagarna har kunnat handläggas snabbt, på bara någon dag.

Mycket väsen för lite ull
Årskostnaden för ett tillstånd är knappt 300 kronor.  400 tillstånd ger fram till nu PTS en budgetförstärkning på 120 000 kronor.  Mycket väsen för lite ull.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com