Hjalmar SM3ABG i Skärvången har fyllt 90 år

Posted by Erik SM7DZV on 4 november, 2018 in Nyheter |
Uppdaterat 2018-11-04.

Hjalmar SM3ABG i Södra Skärvången hemma i sitt radioshack.
FOTO © Erik SM7DZV.

— Av Erik SM7DZV —

Den 3 november 2018 fyllde Hjalmar SM3ABG i Skärvången 90 år. Gratulanternas planer gick bara delvis i lås. Uträkningen var att Hjalmar skulle uppvaktas med en dipol för nya 60-metersbandet, monterad och klar,  medförd vietnamesisk mat och en stunds radioprat.
Men Hjalmar var bestämd:

– Vi kan inte sätta upp några antenner idag, sa han. Det är två decimeter snö ute. Antennen sätter vi upp till våren, när vi har barmark. Och skulle vi sätta upp antennen nu så hinner vi ju inte prata med varann förrän ni är på väg härifrån igen.

Det var Hjalmars 90-årsdag och och det blev som han bestämde. Torsten SM3NFB lovade komma tillbaka till våren och skjuta upp bärlinorna till antennen. På det viset kunde man också se fram mot ytterligare ett besök i Skärvången.

 

Byn mest berömd för sitt mejeri

Berömd jämtländsk getost från Skärvången.
FOTO © Erik SM7DZV

Södra Skärvången, där Hjalmar bor ligger i nordvästra Jämtland, längs vägen upp mot kanske mer berömda Valsjöbyn.

Skärvångens mesta kändis är måhända byns gårdsmejeri, som är specialiserat på getmjölk. Getostarna från Skärvången är vida berömda, bedömda  och omskrivna. Mejeriet har under senare år återupptagit den gamla metoden att lagra getosten i källare, och håller på det sättet liv i osttillverkningens traditioner från första halvan av 1900-talet och tidigare.

Ytterdörren: Callsign SM3ABG men inget namn.

Anropssignal men inget namn på ytterdörren
Men det var om Hjalmar det skulle handla. Han möter i farstudörren, som inte har någon namnskylt men väl en skylt med anropssignalen SM3ABG.

Läste in radiotekniken hos Hermods
Amatörradiocertifikatet tog Hjalmar på 50-talet. Han minns inte säkert vilket år, men anropssignalen som börjar på A ger en indikation om att Hjalmar varit med ett tag. Någon kurs innan proven hos Televerket var det inte tal om. Hjalmar läste in teorin per korrespondens, hos Hermods. Han har fortfarande kvar några av de inbundna studiebreven, som Hermods skickade ut till eleverna, när kurserna var avklarade och godkända. Övningstexterna på telegrafi sändes över radio. Dem spelade Hjalmar in och tränade på tills allt satt som det skulle.

Med detta sagt kan det konstateras att Hjalmar är en selfmade man.

Kör till 99 procent bara telegrafi
När vi anländer till Södra Skärvången började Hjalmar med att berätta, att han någon dag tidigare kört USA på 20 meter och fått 599 i signalrapport. 599 därför att Hjalmar är inbiten telegrafist. En IAMBIC manipulator och en rak nyckel står på bordet framför radiostationerna. Ett par mikrofoner är ordentligt undanstoppade utom räckhåll, högst upp i hyllan över radiostationerna. Hjalmar framhåller att han nästan aldrig kör annat än telegrafi, ”the noble art of radio communication”.

Intresset började med farmors Radiola
Hjalmar berättar att han under hela sitt liv varit intresserad av radio. Det började med farmors Radiola rundradiomottagare på 30-talet.

– Den hade en liten dörr på sidan, berättar Hjalmar, och jag undrade alltid över hur den såg ut inuti.

Hjalmar visar upp den första radiomottagaren han byggde.
FOTO © Erik SM7DZV.

Radiolan finns kvar
Den radion har Hjalmar fortfarande kvar, liksom den första mottagaren han byggde.

– Det var på 40-talet nån gång, säger Hjalmar. Den hade ett rör och man fick använda hörlurar när man skulle lyssna. En i familjen lyckades skifta elledningarna fel, så att röret gick sönder.

– Senare fick jag kontakt med en radioamatör från Östersund. Från honom fick jag ett likadant rör som det som brunnit. Sedan jag bytt ut det trasiga röret fungerade mottagaren bra igen.

Arbetade inom Tullen
Hjalmar är född och växte upp i Skärvången. Vid 17 års ålder lämnade han byn. När han var 25 fick han anställning hos Tullverket där han arbetade fram till sin pensionering. Radiointresset gjorde att Hjalmar fick vara med om att bygga upp Tullverkets radiosystem liksom fjällradion i Jämtland och Dalarna.

Genom sitt arbete kom Hjalmar att arbeta på många platser från norr till söder. När han gick i pension vid 60 års ålder flyttade tillbaka till hembyn Skärvången.

Köpte en ny IC-7300 när han var  88
I shacket har Hjalmar en omgång Drakestationer men det är den moderna ICOM IC-7300 som han använder sedan ett par år tillbaka.

Respekt
Respekt är vad man känner när man möter en person som vid 88 års ålder köper den modernaste transceiver som finns. Här går det inte på lösa boliner.

Hjalmar uppvaktas på 90-årsdagen med vietnamesisk lunch som lagats av Quynh Huong Hjalmarsson. T.h. Torsten SM3NFB.
FOTO © Erik SM7DZV.

Hjalmar SM3ABG tar emot 90-årspresenten, en dipol för 60-metersbandet, av Torsten SM3NFB.
FOTO © Erik SM7DZV.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com