QSO på 60 meter
kan nu loggas på SOCWA-loggen

Posted by Erik SM7DZV on 7 november, 2018 in Nyheter |
2018-11-07

— Av Mats SM7BUA —

Mats SM7BUA.
Bild från årets DX-Match i Jönköping.

FOTO © Erik SM7DZV.

I kväll meddelar Roland SM6EAT att det nu också går att logga SOCWA QSO på 60 meter.

Det har varit en relativt god aktivitet av svenska radioamatörer på det nyöppnade bandet sedan den 1 november.

Själv har jag loggat ett antal SM stationer och hört SM2 och SM3- stationer men ännu inget QSO loggat från norra delen av landet.

Jag använder min IC7100 som jag kör remote från lägenheten nere i Bankeryd. Riggen och antennen finns ca 4 km uppe i skogen, Antennen är en 84 meter loop som automattunern stämmer av utan svårighet.

 

Jag har också varit QRV portabelt med min Elecraft KXs med 10 watt, och använder då en nyuppsatt dipol för 60 meter. Parkerar bilen strax intill antennen och med ett extra batteri på golvet har jag ett fint portabel QTH, även när det är regn o rusk utanför.

60-metersbandet tycks för närvarande vara ett ganska omväxlande band. Vågutbredningen varierar kraftigt från morgon till kväll, bästa kontakt med SM-stationer har för mig varit förmiddag från 09.00 till 12,00. DL-stationer finns det gott om med hyfsad signalstyrka och även från HB9.
Ett bra sätt att kolla hur den egna signalen går fram, är att vara uppkopplad mot RBN som ger snabba informationer hur CW-signalerna hörs.

Jag är QRV för det mesta runt 5354 vid 9-10 tiden om det skulle finnas SOCWA-körare som vill ha QSO.

73 de Mats SM7BUA

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com