Gigantiskt solutbrott 1972 fick mängder
av minor utanför Vietnams kust att explodera

Posted by Erik SM7DZV on 10 november, 2018 in Nyheter |

Magnetogram från Manilla som visar de onormala störningarna
i augusti 1972.

Klicka på bilden för länk till Spaceweather.com.

— Av Erik SM7DZV —

Från Spaceweather.com kom igår uppgiften att forskare som studerar amerikanska marindata, för vilka hemligstämpeln nu har tagits bort, har funnit bevis för att en stor solfläck kan ha orsakat dussintals eller kanske tusentals minor exploderade utanför Vietnams kust 1972.

Dessa solstormar i augusti 1972 var redan legendariska på NASA. De nya rönen tyder på att solutbrottet 1972 kan ha varit ännu mera kraftfullt än man tidigare trott.

 

Den 2 augusti 1972 började den gigantiska solfläcken MR-11976 att explodera. Under de följande två dagarna utlöste den en serie av X-klass facklor, flares, vilka orsakade mycket omfattande radio- och strömavbrott på jorden samt skadade solpaneler och elektronik ombord på satelliter i omlopp runt jorden. Ett CME, dvs. ett koronamassautkast som är ett moln av solplasma, förflyttade sig från solen till vår planet på bara 14,6 timmar. Det är ett rekord som fortfarande står sig idag. Dess resulterande magnetiska stormar utlöste norrsken, som var så ljust att det gav skuggor i länder så långt söderut som Storbritannien.

Läs hela artikeln på Spaceweather.com.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com