Tips på smarta lösningar för att sända fjärrstyrt
Krävs inget mer än internet, Windows och Skype

Posted by Erik SM7DZV on 14 november, 2018 in Nyheter |
Publicerat 2018-11-14. Uppdaterat 2018-11-16.

— Av Lennart SA5MMM —

Janne SM5SUH tipsade om hur det går att ordna remotestyrning av en radiostation med hjälp av gratis programvara.
FOTO Erik SM7DZV

SK5SM i Motala hade i tisdags Öppet hus, där temat för kvällen var fjärrstyrning av amatörradiosändare. Men inte på det vanliga sättet med plug-and-play-prylar, utan med smarta lösningar med saker som oftast finns hemma — och gratis programvara.

Kvällens inspiratör var Janne SM5SUH från Ödeshög. Janne förklarar varför han fastnat för just den uppsättning datorprogram som nämns längre ned i denna artikel:

”Krävs inget mer
än internet, Windows och Skype”
— Anledningen till att jag kör just med dessa programvaror och på ett visst sätt är att det inte krävs någonting extra för personen i andra ändan för att använda det. Har han bara internet och Windows med Skype så är han igång och kör på ett par minuter (efter att jag gett honom ett lösenord förstås), säger Janne.

 

”Kanske en medlemsservice för en radioklubb?”
— Är man på resa, eller drabbats av ett kortare eller längre stopp i möjligheten att själv använda sin radio hemma är detta ett sätt att kunna hjälpa den personen att komma ut på radion. T.ex. skulle en radioklubb kunna hålla med detta som en tjänst för sina medlemmar?

Full kontroll över datorn i hemmet
— En annan kul spinoffeffekt är ju att jag har mer eller mindre full kontroll över datorn som står hemma vilket gör att jag kan göra annat än att prata radio, t.ex. köra FT8 eller andra digitala moder och även detta utan att man behöver ha något extra program eller annat i den datorn som man sitter vid vid tillfället (läs jobbet, nej nu skojar jag, men det är ju fullt möjligt om man skulle vilja), säger Janne.

Fjärrstyrning som intresse
Janne SM5SUH har haft fjärrstyrning som ett stående intresse i många år och har sedan länge en fjärrstyrd station i drift. Stationen består av en äldre dator, enkel transceiver med antennavstämmare och gratis programvara, dvs saker som de flesta har hemma. Självklart behövs en internetförbindelse.

Som rigstyrning används en äldre gratis-version av HRDL, Ham Radio De Luxe, och för ljud fungerar Skype ypperligt då programmet går att ställa in för ”automatsvar”. En extra finess är att flera kan vara anslutna samtidigt (konferens), men då gäller det att bara en i taget pratar det vill säga sänder. En vanlig svårighet — och kanske den största — är dynamiska IP-nummer vilket kan lösas med hjälp av ett gratis DNS-DDNS-program.

Vi var många som blev intresserade!

Här förteckningen över gratisprogram som Janne SM5SUH använder;

Rigstyrning:
— Ham Radio de Luxe – Final free version
Ljud:
— Skype
Ljud (utan lösenord):
— Picophone
Fjärrkontroll av datorn:
— ThinVNC
— DNS DDNS – no-ip

Jannes grundsetup för rigstyrning: I botten den sista gratisversionen av Ham Radio de Luxe. Arne SM5CNQ och Kent SM5ELV följer intresserat framställningen.
FOTO Lennart SM5MMM

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com