MSB frågar: — Blir krislådan årets julklapp?

Posted by Erik SM7DZV on 19 november, 2018 in Nyheter |

Blir Krislådan årets julklapp? 
Klicka på bilden för länk.
FOTO MSB

Undrar ni också vad som blir Årets julklapp? I början av december lanserar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, en annonskampanj för att dela sitt julklappstips till unga. MSB vill påminna om vikten av att vara förberedd om vardagen plötsligt vänds upp och ner.

Självklart hoppas MSB att krislådan är en julklapp som ingen någonsin ska behöva öppna. Särskilt i juletid vill vi inte tänka på olika hot eller kriser. Men även om Sverige är tryggare än många andra länder kan allvarliga händelser drabba oss. Ett förändrat klimat kan innebära att översvämningar och skogsbränder blir vanligare och störningar i viktiga it-system kan påverka elförsörjningen. Om man är förberedd bidrar man till att hela landet bättre klarar av en svår påfrestning och kan också hjälpa andra.

Få människor har god hemberedskap
MSB:s studier visar att få människor har en god hemberedskap, i synnerhet unga boende i större städer. Det vill MSB ändra på. I broschyren “Om krisen eller kriget
kommer” och på dinsäkerhet.se finns checklistor med förslag på vad en krislåda kan innehålla för att människor ska kunna klara sina mest grundläggande behov: vatten, mat, värme och kommunikation, när samhället inte fungerar som vi är vana vid. Men var och en måste forma sin egen och sina anhörigas hemberedskap utifrån egna förutsättningar och behov.

Under december månad genomför MSB kampanjen Blir det här Årets julklapp. MSB hoppas att många vill visa omtanke och dela just sin krislåda och tips och tricks på bra hemberedskap i sociala medier under hashtagen #minkrislåda.

Bakgrund
I slutet av maj i år skickade MSB ut broschyren Om krisen eller kriget kommer till alla hushåll. Syftet är att öka människors kunskap om hur man kan förbereda sig för att kunna hantera en situation när viktiga funktioner och samhällsservice inte fungerar som vi är vana vid. Orsaken kan vara skogsbränder, översvämningar, it-attacker och ytterst krigsfara.

Länkar
Läs om hur broschyren togs emot av hushållen. Klicka här.

Det går att beställa fler exemplar av broschyren. Klicka här.

Här finns också broschyren på olika språk och anpassad för personer med olika funktionsvariationer.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com