Norska källor: Ryssarna störde avsiktligt GPS
under höstens NATO-övning på Nordkalotten

Posted by Erik SM7DZV on 26 november, 2018 in Nyheter |

Redan ett år före den stora NATO-övningen drabbades norskt ambulansflyg av ryska störsändningar mot GPS.
Nätplatsen AdriMer.no rapporterade att flygtrafik till och från Kirkenes flygplats Høybuktmoen tvingas använda alternativa navigationssystem under perioder när GPS-signaler saknas över Øst-Finnmark. 
(Klicka på bilden för länk.)
FOTO Visistkirkenes.no

— Av Erik SM7DZV —

Från den 25 oktober till 7 november genomförde NATO den stora militärövningen Trident i norra Norge. I övningen deltog militärstyrkor från 31 länder. Sverige och Finland, som inte är NATO-medlemmar, deltog också i övningen.

Svenska YLE rapporterar att det under samma period inträffade störningar av GPS-systemet på Nordkalotten. Såväl Norge som Finland har uttryckt uppfattningen att störningarna var avsiktliga och kom från Kolahalvön i Ryssland. Utrikesdepartementen i de båda länderna har tagit upp frågan med ryska myndigheter, som förnekar all inblandning.

 

Störningar av ambulansflyget redan för drygt ett år sedan
I april rapporterade NRK att ambulansflygplan utsattes för GPS-störningar från Ryssland redan i september förra året. Piloten och flygkaptenen Tor Ivar Dahl Pettersen har arbetat 22 år inom ambulansflyget i Kirkenes. Han har aldrig upplevt GPS-störning förrän under det senaste året. Ambulansflygets piloter berättar att de förlorade GPS-signalerna på andra sidan (väster om) Finnmark, 250 kilometer från ryska gränsen.

GPS är sårbart — men billigt
I NRK:s artikel framhålls att GPS är sårbart men att traditionella markbundna navigationssystem har fått stå tillbaka eftersom de kostar mer att hålla igång än de billigare satellitsystemen.

NRK:s källa i april var nätplatsen AdriMer.no som skriver att flygtrafik till och från Kirkenes flygplats Høybuktmoen tvingas använda alternativa navigationssystem under perioder när GPS-signaler saknades över Øst-Finnmark.

Länkar:
Svenska YLE: Norska försvarsministeriet: GPS-störningen i Lappland härstammade från Kolahalvön i Ryssland
NRK: Ambulansefly rammet av GPS-jamming fra Russland 
AldriMer.no: Ny runde med GPS-jamming i Øst-Finnmark

Etiketter: , , , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com