Låg MUF och risk för G1 magnetstormar till helgen

Posted by Erik SM7DZV on 30 november, 2018 in Nyheter |

Bild av koronahål där solens magnetfält öppnar upp och tillåter solvinden att strömma ut. En ström av solvinden väntas nå jorden med början idag. NOAA:s prognoser talar om 70 procents risk för mindre (G1-klass) magnetiska stormar den 1 och 2 december.
Källa Spaceweather 2018-11-26.
Klicka på bilden för länk.

— Av Erik SM7DZV —

Fortsatt låg MUF väntas under dagen på grund av fortsatt mycket låga nivåer av joniserande strålning från solen. Australiska SWS förutskickar ytterligare sänkt MUF till cirka 40 procent av normala månadsvärden under den 1 och 2 december.

Orsaken är en förväntad ökning av de magnetiska aktivitetsnivåerna och fortsatt mycket låga nivån av joniserande strålning från solen. Under 2018 har solen varit utan fläckar under 194 dagar, dvs. 57 procent av alla dagar hittills i år.

 

Väntade magnetstormar till helgen
Spaceweather skriver om den väntade utvecklingen under de närmaste dagarna. NOAA:s prognoser talar om 70 procents risk för mindre (G1-klass) magnetiska stormar den 1 och 2 december, när solvinden kolliderar med jordens magnetfält. Det gasformiga materialet i solvinden kommer från ett stort hål i solens atmosfär, som har påverkat jorden ungefär en gång i månaden sedan juli.

Aurora att vänta
Den som vill köra aurora rekommenderas följa utvecklingen den närmaste dagarna. Det innebär också möjligheter att se norrsken under dygnets mörka timmar under kommande helg. Gå gärna till NOAA:s Radio Communications dashboard för detaljerade norrskensprognoser.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com