SSA byter webbhotell, rensar e-postregistret
och moderniserar hemsidan

Posted by Erik SM7DZV on 30 november, 2018 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

Roland SM6EAT, IT-ansvarig vid SSA, redovisar förändringar av föreningens datasystem.
FOTO © Mats SM7BUA.
Bild från Internationella Fyrhelgen, Långe Erik, 2014.

SSA har under hösten arbetat med flyttning av sina webbsidor till ett nytt serverhotell. Servern är gammal och har strulat en del under det senaste året.

I stället för en dedikerad server byter nu SSA till en VPS, en virtuell server. När du läser detta är en hel del av flytten redan avklarad.

I samband med detta kommer SSA också att rensa upp i sin e-postkatalog.

SSA har därför skrivit till alla som har en adress för vidarefordran av mejl via ssa.se. Den som vill fortsätta att få mejl via ssa.se måste, liksom tidigare, ha en privat e-postadress som tar emot e-posten.

Måste aktivt förnya ssa-adressen
För att få SSA-adressen att fungera efter flytten måste användaren aktivt förnya den, vilket kan göras via ett särskilt formulär.

 

SSA-medlemmar administerar själva sin e-post på sidan http://www.ssa.se/medlem/epost. Om du inte redan är inloggad, klicka på logga in och följ instruktionerna.

Ta först fram QTC, då du måste ha ditt OCR-nummer som finns på baksidan av tidningen. Väl inloggad så kommer du att kunna redigera din privata e-post samt slå på eller av din anropssignal@ssa.se adress. Observera att i detta formulär är din SSA-adress inte aktiverad, det är här du ska klicka på ”Skapa SSA-adress”. Du kan också byta till en annan privat epostadress här via detta formulär, även om du väljer att inte ha kvar din SSA-adress.

Din gamla adress försvinner om den inte förnyas
Observera att om du väljer att inte logga in så kommer din ssa-adress automatiskt försvinna när servern flyttas. I stället kommer din privata e-postadress att synas i SM Callbok. Roland SM6EAT som är IT-ansvarig för SSA skriver:

Fördelar och nackdelar med SSA-adress
Fördelen med en SSA-adress är att den är lätt att komma ihåg. Men det finns också nackdelar. En spammare som letar efter fungerande e-postadresser att terrorisera kan mycket lätt räkna ut hur en SSA-adress är uppbyggd, först SM eller SA, en siffra från 0-7 samt sedan generera tre slumpvisa bokstäver. Många upplever att de får en del spam via ssa-adressen, detta är orsaken. Fejkade avsändaradresser är också lätt att skapa på detta vis, det finns exempel på några medlemmar har fått e-post från sin egen SSA-adress. Med ett bra spamfilter på din privata adress så är detta inget större problem. Dock kan vår e-postserver få dåligt rykte, när vi vidarebefordrar dessa mail.

Modernisering
När alla våra funktioner är överförda till den nya servern, och allt fungerar återstår ändå mycket arbete. Däri ingår en modernisering av www.ssa.se så att den blir helt mobilanpassad, tydliga instruktioner för alla redaktörer, en bättre struktur på webbsidan för att det ska bli enklare att hitta liksom ett utseende som kan locka in även ungdomar i vår hobby. Ett annat måste är att få en enklare och modernare version av webbsidan för månadstesten.

Många har ssa-adress utan att den används
Ni som har en SSA-adress har fått ett mail utsänt med instruktioner om att aktivt förnya er ssa-adress. Anledningen till detta är att vi tror oss veta att många har ssa-adress utan att den används. Många har också bytt sin privata adress utan att ändra hos SSA. Av de 1200 mail som vi skickat ut kom ca 10 % i retur som okänd adress. Dessa e-postadresser är nu raderade i vårt register.

Formulär för att redigera e-postadressen
Utöver de medlemmar som har ssa-adress så finns det några tusen som har endast sin privata adress angiven. Bland dessa adresser finns det med all säkerhet 10 % som är inaktuella. Vi har nu skapat ett formulär där ni själva kan logga in för att redigera er e-postadress:

Gör så här för att förnya
Gå in på www.ssa.se/medlem/epost för att göra detta. Om du inte är inloggad, klicka på ”Logga in här” och följ instruktionerna för inloggning. Du behöver dit OCR-nummer som finns på QTC:s baksida. Du kan naturligtvis gå den gamla vägen via Logga in – Medlemssidor – Din e-post & SSA-adress. Observera att om du inte klickar på Aktivera SSA-adress så kommer din nuvarande SSA-adress att sluta fungera i samband med serverbytet. Naturligtvis så kan du också skapa SSA-adress här om du inte haft det tidigare.

I fortsättningen kan ni alltså, i ovan nämnda formulär, anmäla e-post om ni inte redan gjort det, redigera er e-postadress samt slå av eller på er SSA-adress.

73 Roland SM6EAT, sm6eat@ssa.se
IT ansvarig www.ssa.se

 

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com