Dokumentär om radiopiraten Svarte Petter
från Lomsjö. Sänds på TV2 under julveckan

Posted by Erik SM7DZV on 2 december, 2018 in Nyheter |
Uppdaterat 2018-12-02.

Dokumentärfilmen om Radio Black Peter sänds i TV2 under julveckan.
Illustration/källa Umeå Europeiska filmfestival.

— Av Erik SM7DZV —

För två år sedan firade FURA i Umeå 70 år. I samband med det rapporterade vi att klubben hade besök av Helena Wikström och Simon Öhman Jönssson. Wikström och Öhman Jönsson var då i färd med att uppgifter om Svarte Petter, en av Sveriges första radiopirater. Nu är dokumentären klar och kommer att visas i SVT2 veckan före jul, första gången den 20 december.

Premiärvisades igår
Igår, den 1 december, premiärvisades filmen på Folkets Bio, som en av programpunkterna under Umeå Europeiska Filmfestival, som avslutas idag. Någon förhandsvisning för FURA blev det inte, men väl fri entré för fyra av klubbens medlemmar som hjälpt filmproducenterna under arbetets gång. FURA passade också på att bjuda på biljetter som uppmuntran till ett tiotal medlemmar som lagt ned mycket ideellt arbete för klubben.

Radio från Lomsjö i Västerbottens inland
Från september 1951 till slutet i juni 1952 roade sig bröderna Gunnar och Jan Figaro med att sända rundradio från byn Lomsjö. Byn ligger omkring tre mil väster om Åsele i södra Lappland, det som i dagligt tal benämns Västerbotten då det ingår i Västerbottens län. Brödernas radiosändningar var naturligtvis inte tillåtna men populära eftersom de innehöll dåtidens populärmusik och småprat, vilket absolut inte förekom i Radiotjänsts utbud på den här tiden.

 

Byggde sin egen AM-sändare
Bröderna Figaro blev genom sin Radio Black Peter mycket uppmärksammade, trots att de varken var  Sveriges första eller enda radiopirater. Många äldre radioamatörer, som senare skaffat sig amatörradolicenser, har berättat om hur de i sin ungdom ägnat sig åt olika former av olagliga radiosändningar. Bröderna från Lomsjö nöjde sig dock inte med oskyldiga tekniska experiment utan byggde sin egen AM-sändare och använde den för rundradio.

Verkade under Kalla kriget och i en tid av spionskräck
Bröderna Figaro var uthålliga och verkade under en tid, när Sverige var präglat av spionskräck, vilket naturligtvis var förträffligt bränsle för den hysteri och de spekulationer som kom att frodas. Den pågående spionrättegången mot den så kallade Enbomsligan, där Hugo Gjersvold dömdes till livstids fängelse i en dom som senare av en del bedömare har ansetts vara en rättsskandal, kan ge en antydan om dåtidens tidsanda [Se fotnot].

Sände på 80-metersbandet
Stationsnamnet SM3BP — En påhittad amatörsignal
Sändningarna gick på amatörradions 80-metersband. Bröderna var inte radioamatörer i formell mening. Ingen av dem hade amatörradiocertifikat, men de hade teknisk färdighet tillräckligt för att konstruera och bygga en AM-sändare. Att de kände till amatörradio var klart eftersom de hittade på en egen anropssignal SM3BP. Signalens bokstavskombination Bertil Petter gav stationens dess namn Black Peter, Svarte Petter.

SM5BP var radiotelegrafist från Bromma
Av Televerkets Författningssamling E:22 (mars 1951), Förteckning över innehavare av svenska amatörradiotillstånd, framgår för övrigt att det fanns en radioamatör med signalen BP, men denne hade distriktssiffran 5, SM5BP. Anropssignalen tillhörde radiotelegrafisten G.O. Berglund från Bromma.

 

SVT Nyheter Västerbotten hade den 10 november en nyhetsnotis om Wikströms och Öhman Jönsssons dokumentär om Radio Black Peter, där händelserna 1952 beskrivs:

På våren 1952 var hela rikspressen på jakt efter piraterna och Aftonbladet flög omkring i Sverige med eget plan och egen radiopejlare. SÄPO, televerkets experter och över 100 radioamatörer deltog i spaningarna.

Den nu färdigställda dokumentären om Radio Black Peter är delvis animerad. Det finns inga ljudinspelningar kvar från brödernas radiosändningar, som hade Harry Lime Theme som signaturmelodi. Drevet mot radiostationen tog fart när Aftonbladet bestämde sig för att avslöja var radiostationen fanns.

Rykten att spioner sände kodade meddelanden
Till ryktesfloran hörde uppfattningen att det kunde vara spioner som skickade kodade meddelanden via programmet. Till slut fångades bröderna Figaro.

En styrka på 17 personer rusade in i radiostudion i ladugården. Bröderna fick böter och myndigheterna beslagtog all utrustning och hela skivarkivet — som bestod av 19 stenkakor, varav tre var trasiga.

Länkar:

Kulturnytt P1: Sände piratradio — jagades av SÄPO och försvaret. 

Amatörradionyheterna (2016-03-27): FURA 70 år.

Umeå Europeiska Filmfestival: Hemsida


Fotnot Sändningstider på TV2:
Veckan före jul kommer dokumentären Radio Black Peter att visas på Sveriges Television, TV2:
Den 20 december klockan 20.00 med repriser den 22 december klockan 12.55 samt den 25 december klockan 00.10.

Fotnot Enbomsaffären:
En officiell utredning gjord av överstelöjtnant Stellan Bojerud finns vid Försvarshögskolan i Stockholm. FHS 21 952:61314. Bojerud har också skrivit boken Livstidslögnen (Sivart Förlag, 2008) om Enbom-affären. Han konstaterar att processen var en rättsskandal där åklagaren Werner Ryhninger vilseförde rätten med felaktiga påståenden och konstaterar vidare att ingen RÅ har tagit upp någon av domarna trots försök till resning från de oskyldigt dömda.
Källa Wikipedia, Enbomsaffären.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com