SK5SM — radioamatörerna från Motala
gjorde studiebesök på SR/SVT Öst i Norrköping

Posted by Erik SM7DZV on 2 december, 2018 in Nyheter |
(2018-12-02)

Programledare Anna-Karin Lodin intervjuar Morgan SM5BVV om vad vi är för några. Anna-Karin har för något år sedan klättrat upp i ett av radiotornen i Motala vilken hon minns med skräckblandad förtjusning.
FOTO © Lennart SA5MMM

— Av Lennart SA5MMM — 

Lokalradion och SVT har flera gånger gjort reportage från Rundradiomuseet i Motala, när medlemmar i Motala Sändaramatörer SK5SM hjälpt till på olika sätt. I anslutning till ett sådant besök fick Morgan SM5BVV löfte, om att klubben som ”motprestation” skulle få göra ett studiebesök hos SR/SVT i Norrköping. I fredags, veckan som gick, var det dags.

Klockan 10 sammanstrålade ett gäng radiointresserade hos SR/SVT på Västegötegatan i Norrköping. Några åkte tåg och spårvagn och några bil. Besöket började med att Tobias Holmqvist från SVT Öst berättade om det relativt nya “Teknikhuset” som SR/SVT-folket kallar huset som inrymmer både lokalradio – Radio Östergötland – och lokal-TV, och som är beläget mitt i det gamla industriområdet i centrala Norrköping.

Komplex miljö med mycket teknik
Det är en mycket komplex miljö med mycket teknik. Alla program går till Stockholm för vidare befordran av Teracom till respektive sändare. Norrköping producerar även en hel del åt andra lokalkontor.

UPS och reservkraft
På en direkt fråga om vad som händer vid större strömavbrott svarade teknikansvarig Åsa att det finns både UPS:er för kortare strömavbrott och en dieselgenerator i källaren som kan försörja både radio- och tv-avdelningen med kraft så länge det finns bränsle och så länge den fungerar. Norrköping är prioriterat när det gäller krisbredskap. De flesta lokalkontor har inte denna backup. Att Teracom-masterna har rejäl backup vet vi sedan ett tidigare studiebesök.

 

Textapparaten i TV-studion. Här gäller det att ha koll på klockan och tona ner innan t.ex. riksprogrammen kommer in.
FOTO © Lennart SA5MMM.

Lokalradiointervju med Morgan SM5BVV
Publikredaktör Rosmari Karlsson guidade oss vidare genom lokalradion med studior, programledare och hur programmen med nyheter kommer till. Anna-Karin Lodin gjorde en kort intervju med Morgan när vi alla stod i studion.

Efter barnprogramåldern på radio
tar mobilerna och internet över
Rosmari berättade att undersökningar visar att efter det att barn har passerat barnprogram-åldern så lyssnar de sällan på SR i vanlig radio eller tittar på SVT på vanlig TV. Däremot används telefonen för både filmer, play och strömmande musik. Det är först i 40-årsåldern lyssnandet kommer tillbaka på det sätt vi är vana vid.

SR/SVT har också en omfattande produktion av webb-nyheter där besökarantalet ligger i nivå med större tidningar.

Under besöket träffade vi förstås flera kända och okända radio- och TV-röster.

Besöket avslutades med en god lunch i närheten bland alla gamla fabrikslokaler och vattenfall.

Ett stort tack till SR/SVT-gänget som gjorde detta möjligt.

SVT Östnytt-studion. Mycket teknik.
FOTO © Lennart SA5MMM

Länkar:
Amatörradionyheterna: Motala — Mastklättring i stället för auktion 
Sveriges Rundradiomuseum Motala: Hemsida

FOTNOT:
UPS: Engelsk förkortning av Uninterruptible Power Supply
— avbrottsfri kraft.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com