Verklighetens SM3BP — Olle från Sandarne:
Fick sändningsförbud för sin amatörradio
under jakten på piratradiostationen Black Peter

Posted by Erik SM7DZV on 5 december, 2018 in Nyheter |
Uppdaterat 2018-12-05: Fick tillfälligt sändningsförbud under piratjakten. Intervju med Hasse SM3JBE.
Uppdaterat 2018-12-06.

När Olle SM5BP (1923 – 2008) flyttade hem till Sandarne, där han växt upp, fick han anropssignalen SM3BP, som inte har något alls att göra med bröderna som  1951/52 sände piratradio från västerbottniska Lomsjö.
Olle var en mycket aktiv och engagerad radioamatör och han porträtterades, av Jörgen SM3FJF, i mars 1999 som månadens klubbprofil i SK3BG:s medlemsblad.
FOTO Jörgen Norrmén SM3FJF
Redaktionen tackar Dan SM3MTQ i Delsbo för all information.

— Av Erik SM7DZV —

När bröderna Figaro i början av 1950-talet sände piratradio från Lomsjö i Västerbotten använde de den påhittade amatörradiosignalen SM3BP. Anropssignalen SM5BP, tillhörde telegrafisten Olle Berglund, som under 1950-talet var bosatt i Bromma.

Olle berättade för Hasse SM3JBE hur han fick sändningsförbud för sin amatörradiostation under den tid jakten på piratradiostationen i Lomsjö  pågick.

— De som försökte pejla radiopiraten ville inte riskera att blanda ihop piratens signaler med Olles, säger Hasse. Det kan man ju förstå.

Född i Sandarne
Olle var född i Sandarne vid kusten sydost om Söderhamn. Efter att ha arbetat några år i Stockholm flyttade Olle efter 1962 hem till Hälsingland och blev då verklighetens SM3BP.

Efter att under 1950-talet ha arbetat i Stockholm återvände Olle till Hälsingland, där han bosatte sig i Sandarne. Under 1960, -70 och -80 talen arbetade han på det topphemliga Luftoperativa Radionätet US-14 som bland annat betjänade F-15 i Söderhamn. Olle föddes 1923 och gick ur tiden 2006.

Månadens klubbprofil mars 1999
Olle var mycket aktiv som radioamatör med en mycket lång meritlista. I SK3BG:s klubbtidning nummer 3 1999 gjorde Jörgen SM3FJF ett porträtt av Olle, som var den månadens klubbprofil. Jörgen inledde sin presentation med konstaterandet att, citat:
Olle var Sändaramatören med stort ”S”.

 

Olle är en mycket engagerad Sändaramatör, allt sedan 1945 då han fascinerades av denna hobby, via sitt yrke som yrkestelegrafist.

Sedan tidigt 80-tal är Olle mycket aktiv i radiosamband, bland annat genom SK3SSK Ödmårdsnätet. Olle är spaltredaktör i QTC inom ”telegrafi och samband” vidare är han cluster- och internetredaktör för DX-tips och QSL-information. Olle tycker om att ta med sig QRP-riggen ut till någon sjö eller myrmark, för att där köra radio i QRP eller QRPP läge, alltså med bara några få watt ut i antennen.

Läs om Olle SM3BP
Läs Jörgens presentation av Olle SM3BP (1999): profil993 SM3BP

 

Olles fråga: — Vad har du gjort för amatörradion?
Hasse SM3JBE var god vän med Olle. Hasse berättar att Olle ofta brukade fråga radioamatörer han träffade:

— Vad har du gjort för amatörradion?

— Olle gjorde ju själv hemskt mycket  för vår hobby. När Olle gick bort fick jag vara med om att hantera hans radiogrejer och annat som hade med radio att göra. Jag har fem sex pärmar kvar efter Olle med allt som han arbetade med i olika amatörradiosammanhang, säger Hasse.

— Olle var ett proffs!

Länkar:
På Delsbo Radioklubbs hemsida kan man läsa om det Luftoperativa systemet US-14. Klicka här.

Foto från US-14 år 1975.

Besök vid US14 i slutet av mars 1975. Från vänster kapten Tommy Fyhr, kapten
Tuwe Embe, radiotelegrafist Olle Berglund SM3BP (S.K.), elmekaniker Hans Nyström (i
bakgrunden) och radiotelegrafist Folke Påhlin SM3ACP (S.K.).
FOTO: Försvarsmakten

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com