Knappast längre lönt rapportera
om risk för dåliga eller försämrade konditioner?

Posted by Erik SM7DZV on 10 december, 2018 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

Under hösten har det flera gånger i veckan kommit varningar från SWS, Space Weather Service i Australien, om dåliga — läs risk för försämrade — kortvågskonditioner och sänkt MUF. Situationen beror på fortsatt mycket låga nivåer på joniserande strålning från Solen.

Eftersom dåliga konditioner ser ut att ha blivit det normala, kommer redaktionen endast undantagsvis att fortsätta rapportera om dessa varningar. Som vi så ofta framhållit gäller det att lyssna av banden för att själv hitta de öppningar som ändå kommer regelbundet.

 

IARU/NORCAL radiofyrar ett bra hjälpmedel
Ett bra hjälpmedel är IARU:s och NORCAL:s världsomspännande nät av radiofyrar på kortvåg. Radioamatörer som föredrar att utnyttja internethjälpmedel som kluster och Reverse Beacon behöver ju inte använda sig av radiofyrarna, men för alla andra är de ett enastående hjälpmedel. En radioamatör som tillhör den senare kategorin har förklarat:

— Just när konditionerna är så här dåliga tycker jag att det är extra roligt att lyssna av banden och ändå hitta DX-stationer. I går till exempel, körde jag Aruba och Cayman-öarna. DX-en finns där, men de är lite svårare att hitta just nu.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com