Rymdsonden Voyager 2 har lämnat solsystemet
Radiosignalerna tar 16,5 timmar för att nå jorden

Posted by Erik SM7DZV on 11 december, 2018 in Nyheter |
Uppdaterat 2018-12-11.

Instrument ombord på Voyager 2 visar hur solvinden upphörde, när sonden lämnade solens gravitationsfält. Samtidigt ökade den kosmiska strålningen kraftigt.
Illustration NASA. Klicka på bilden för länk.

— Av Erik SM7DZV —

NASA bekräftade igår, att rymdsonden Voyager 2, som sköts upp av USA 1977, den 5 november lämnade solens magnetfält, heliosfären. Sonden befinner sig sedan dess i yttre rymden, cirka 18 miljarder kilometer från jorden. NASA kan fortfarande kommunicera med sonden. Det mycket stora avståndet gör att radiovågorna behöver cirka 16,5 timmar för att ta sig mellan sonden och jorden.

NASA skriver i ett pressmeddelande att det mest övertygande beviset för att Voyager 2 lämnat heliosfären kom från ett vetenskapligt instrument ombord, PLS, som mäter plasma. Fram till i början av november 2018 mätte PLS-instrumentet på Voyager 2 huvudsakligen solvind. PLS använder den elektriska strömmen av plasma för att upptäcka hastighet, densitet, temperatur, tryck och flöde av solvinden.

 

Solvinden upphörde 5 november
PLS ombord på Voyager 2 registrerade en brant nedgång i hastigheten på solvindens partiklar den 5 november. Sedan dess har plasmainstrumentet inte registrerat något solvindsflöde i miljön runt Voyager 2, vilket gör NASA:s forskare säkra på att sonden har lämnat heliosfären. Tre andra instrument, bland annat ett som mäter kosmisk strålning och en magnetometer styrker forskarnas bedömning.

Ransonerar strömmen
Voyagersonderna, både nummer 1 och nummer 2, drivs med el från sönderfallande radioaktivt material, som produceras i en termisk generator (RTG). Uteffekten från generatorn minskar med cirka fyra watt per år, vilket innebär att olika delar av Voyagers, inklusive kameror på båda rymdfarkosterna, har stängts av under perioder för att hushållla med strömmen. Genom dessa åtgärder kommer sonderna att kunna fortsätta skicka tillbaka åtminstone vissa data under många år framöver.

Länk
NASA: Pressrelease
(Om så behövs: Använd till exempel Bing eller Google översättare på nätet.)

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com