Håkan SM5AQD om den första
amatörradioförbindelsen med Bouvetön

Posted by Erik SM7DZV on 12 december, 2018 in Nyheter |
Uppdaterat 2018-12-12.

Framsidan på QSL-kortet där John LA1VC bekräftar förbindelsen från Bouvetön 1977 med Håkans far — Klas SM5AQB.

— Av Håkan SM5AQD —

Här en bildbekräftelse på ett av de första riktiga amatörradioförbindelserna rån Bouvet.

Gus var säkerligen inte på Bouvet 1962, så den första riktiga operationen var 1977. Det var LA3CC och LA1VC som 1977 var där på uppdrag. 3Y1VC körde 25 QSO´n och 3Y3CC körde ca 50 stycken samma dag.

1977 var jag mycket aktiv på radio, mer än min far Klas SM5AQB.  Jag kom ihåg han slog mig en signal på telefonen dagen efter och undrade vad han kört. Jag hade ingen aning.

Det var nog mycket få som kände till att John och Audun skulle komma igång från Bouvetön den dagen. Min far lyssnade på bandet på CW just i den stunden och fick omgående ett QSO – trevligt.

 

3V1VC QSL till SM5AQB för förbindelsen från Bouvetön 1977.

Jag har ju själv försökt aktivera Bouvet med 3Y0Z men ni vet vad som hände. Jag såg i alla fall ön på 600 meters håll. Mycket imponerande att se ön med dess natur. Upplevelsen var enorm. Det kändes ungefär likadant då vi passerade South Georgia. Vi hann se många isberg, olika valar och många olika fågelarter.

Vi önskar 3Y0I lycka till, behöver dem på något band.
73 / Håkan SM5AQD GD DX !


Fotnot:
När Håkan och 3Y0Z var på väg under sin Bouvetöexpediton skrev jag om ett QSO med 3Y3CC Audun från 1971. Jag trodde då först att jag hade haft förbindelse med Bouvetön, men det stämde inte. Audun använde den gången anropssignalen från en forskningsstation på Drottning Mauds land på Antarktis.

Det som blev klarlagt var att Audun hade kört från Bouvetön med signalen 3Y3CC några år senare, 1977, samt att ”en okänd radioamatör” hade varit med och sänt från ön under samma landstigning. Genom norska radioamatörer fick vi veta att denne ”andre” radioamatör var John Snuggerud LA1VC. Vår källa uppgav då att Johns anropssignal hade varit 3Y3VC, vilket nu visat sig fel. Håkans SM5AQD QSL från sin fars SM5AQB Klas QSO visar att John använde signalen 3Y1VC.

Håkans uppgift stämmer med det som finns att läsa i Wikipedia, om amatörradio från Bouvetön.

Gus Browning W4BPD
Håkan nämner en ”Gus” i sin text. Gus Browning W4BPD gjorde år 1962 anspråk på att ha varit den förste radioamatören att köra från Bouvetön med stationssignalen LH4C. Det finns emellertid inga dokumenterade bevis att han verkligen var iland på ön. Hans uppgift om att han skulle ha sänt från Bouvetön har därför ifrågasatts. Den abrovinkeln hindrade inte att Gus som förste DX-are fick plats i DX Hall of Fame 1967.

Oklarheter om nya expeditionen till Bouvetön
Det har skrivit en del om en ny expedition till Bouvetön — 3Y0I. Det är bara ett problem: Hemsidan säger inget om tidpunkt eller andra vitala uppgifter.Man vet med andra ord inte om den information som expeditionen lämnar verkligen stämmer.

/Erik SM7DZV

 

Länkar:
Amatörradionyheterna: När Audun 3Y3CC inte sände från Bouvetön utan från Dronning Mauds Land på Antarktis 
Amatörradionyheterna. John LA1VC körde också amatörradio från Bouvetön

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com