Kognitiv digital tillgänglighet – vad är det?

Posted by Erik SM7DZV on 15 december, 2018 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

Ett pressmeddelande i veckan från Post- och Telestyrelsen, PTS, handlar om begreppet Kognitiv digital tillgänglighet.

Det rör sig om att kunna hantera information som hela tiden väller över oss. Människor som inte förmår hantera störtfloden av information riskerar svårigheter av olika slag. Enbart i åldrarna 16 – 64 år beräknas antalet svenskar som har funktionsnedsättningar inom detta område vara cirka 700 000.

Kognition handlar om att ta emot, bearbeta och reagera på information. I ett informationssamhälle är detta centrala aktiviteter, som vi ägnar oss åt nästan hela tiden. För att det ska gå bra behöver vi bland annat kunna fokusera, minnas, läsa, beräkna, orientera oss och fatta beslut. Våra förmågor på dessa områden varierar. De kan förstärkas med hjälp av träning, motivation, mognad, strategier och hjälpmedel. Och de kan försvagas av funktionsnedsättningar kopplade till demens, depression, dyslexi, stroke, adhd, autism, trauma med mera.

Läs och fundera!
Läs pressmeddelande och fundera en stund över det som skrivs.
Klicka här på länk till PTS nyhetsartikel.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com