Uppgift på nätet: Ryska drönare kan störa ut
mobiltelefonnät mer än 20 mil från startplatsen

Posted by Erik SM7DZV on 17 december, 2018 in Nyheter |

C4ISRNET rapporterar om störsändning mot mobiltelefoni från ryska drönare.
Källa Skärmklipp ur C4ISRNET. Klicka på bilden för länk till Källan.
Bilden uppges komma från ryska försvarsdepartementet. Redaktionen har ej kunnat kontrollera uppgiften.

— Av Erik SM7DZV —

Såväl före som i anslutning till den stora NATO-manövern på Nordkalotten tidigare i höst rapporterar Amatörradionyheterna om hur ryssarna lyckats störa ut navigationssatelliterna på ett sådant sätt att de nordiska flygmyndigheterna fick varna civilflyget från att använda GPS för navigation.

Ungefär samtidigt uppmärksammades redaktionen på en artikel på nätplatsen C4ISRNET. Artikeln handlar om hur ryska drönare kan bära nyutvecklade störsändare med förmåga att slå ut mobiltelefoni på upp till 20 mils avstånd.

Nätplatsen innehåller en mycket stor mängd artiklar om militära frågor, men tillhör inte amerikanska försvarsmakten. Utan att lyckas har redaktionen försökt utröna vilka intressen som ligger bakom nätplatsen. Däremot är de metoder som nämns i artikeln, för att störa ut radiotrafik från drönare,  allmänt kända och trovärdiga.

 

Ryssarna kan störa ut och skjuta ner drönare
Ryssarna är de som nu har visat att de kan störa ut alternativt skjuta ner drönare både i Syrien och Ukraina. I Ukraina har man använt drönare för att göra måluttag och inom 10 minuter kan man ge eld med artilleri mot ett upptäckt mål. För att skydda sig har Ukraina i stället UAVer som kan flyga in i och förstöra de ryska UAVerna.

Kan störa ut mobiltelefoni mer än 20 mil från drönarens startplats
C4ISRNET refererar i artikeln till ett uttalande, den 6 november, från ryska försvarsministeriet om att landet hade utökat räckvidden för drönare med störsändare till mer än tio mil. Dessa drönare kan påverka mobiltelefonitrafik på avstånd av mer än 20 mil från där de skickades upp.

Inkommande eld eller utslagen kommunikation?
I artikeln framhålls att drönare som plattform för elektronisk krigföring innebär att upptäckten av en drönare kan innebära antingen inkommande eld eller utslagen förmåga att kalla på hjälp eller undsättning.

Just nu, heter det i artikeln, används drönare för angrepp på mobiltelefonsystem, men det är inte svårt att tänka sig att samma metoder kan tillämpas med ny teknologi. I det scenariot är det lätt att tänka sig andra fordon som konverteras till störningsmaskiner på framtida slagfält… och kanske på redan befintliga sådana.

Länk:
C4ISRNET: Artikel om störsändning mot mobiltelefoni från ryska drönare

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com