TV2 visade dokumentären om Black Peter
piratradiostationen från Omsjö i Västerbotten

Posted by Erik SM7DZV on 20 december, 2018 in Nyheter |

Uppdaterat 2018-12-20: Uppgift om reprissändningar.

Ett 807 slutrör var vital del i Black Peters radiostation. Bakgrunden: Expressens braskande helsida om ”etermarodören”, sedan bröderna gripits av polisen.
FOTO © Erik SM7DZV.


— Av Erik SM7DZV —

TV2 visade i onsdags kväll dokumentären om jakten 1952 på Radio Black Peter, bröderna Figaro från Omsjö i Västerbotten.

Programmet sänds ytterligare två gånger: den 22 december klockan 12.55 och den 25 december klockan 00.10.

Reportageteamet, Helena Wikström och Simon Öhman Jönsson, träffade redan i april 2016 radioamatörer i föreningen FURA, Umeå, för att samla materiel och informera om projektet. Då, 2016, handlade det i stor utsträckning om att få tag i äldre personer med erfarenhet av radiotrafik från början av 1950-talet. Filmen om Black Peter premiärvisades vid Umeå Europeiska filmfestival i november i år.

Stationsnamnet Black Peter valde bröderna Figaro efter att ha hittat på en amatörradiosignal SM3BP, som inte existerade vid den tiden. Däremot fanns, som vi redovisat Olle SM5BP, boende i Bromma. Olle flyttade i början av 1960-talet från Stockholm och tillbaka till Söderhamn. Det var då, drygt tio år efter razzian i Omsjö, som SM5BP blev SM3BP.  Men när jakten på piratradiostationen i Västerbotten pågick som värst påverkade den ändå Olle, eftersom han fick sändningsförbud på 80-metersbandet. Televerket ville inte drabbas av onödig förvirring under jakten på den Black Peter som Expressen kallade för ”etermarodören”.

Tack till Hasse SM3JBE
Redaktionen tackar Hasse SM3JBE för tidningsurklipp ur Expressen och QTC.

 

Expressens braskande helsida den 2 juni 1952, om ”etermarodören” Black Peter, sedan bröderna gripits två dagar tidigare.

Expressens ingress fångar tidsandan
Expressens ingress, när bröderna Figaro hade tagits fast säger en hel del om tidsandan:

Black Peter, den illegale radiosändaren har gripits. Etermarodören, som själv kallat sig ”Tredje mannen”, visade sig vara två, bröderna John och Gunnar Figaro.

Efter att en lång tid ha gäckat myndigheterna och landets radioamatörer, togs de två ”svarta” sändarna efter en lika dramatisk som spännande nattlig jakt på pingstaftonen. De greps så gott som på bar gärning. Lamporna i sändarapparaten var ännu varma.

17 personer beslagtog surplusmottagare,
hembyggd sändare och 19 stenkakor — varav tre trasiga
Det torde finnas anledning att fråga sig hur pass dramatiskt och spännande det kunde ha varit när ”En styrka på 17 personer rusade in i radiostudion i ladugården. Bröderna fick böter och myndigheterna beslagtog all utrustning och hela skivarkivet — som bestod av 19 stenkakor, varav tre var trasiga.” (Citat ur Wikströms och Öhman Jönssons beskrivning av händelsen).

”Nästan” på bar gärning — ”Lamporna” i sändarapparaten ännu varma…
Men det är klart. Enligt Expressen togs ju bröderna ”nästan” på bar gärning: ”Lamporna” i sändarapparaten var ännu varma…

 

Länkar

Amatörradionyheterna: Premiärvisning under Umeå europeiska filmfestival 
Amatörradionyheterna: Verklighetens SM3BP — Olle från Sandarne  
Youtube: Radio Black Peters signaturmelodi — Anton Karas spelar Harry Lime Theme ur Tredje mannen. 

Etiketter: , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com