SvD om Black Peter: ”Kanske en fåfäng man”

Posted by Erik SM7DZV on 20 december, 2018 in Nyheter |

SvD om Black Peter: ”Kanske en fåfäng man…
(1952-05-13, sidan 9.)

— Av Erik SM7DZV —

Avslöjandet av bröderna Figaros radiosändare Radio Black Peter den 31 maj 1952 satte punkt för ett av efterkrigstidens första mediedrev i Sverige. Drevet mot radiostationen tog fart när Aftonbladet bestämde sig för att avslöja var den fanns.

En tidning som behöll lugnet var Svenska Dagbladet. SvD  slog den 13 maj 1952 fast att Black Peter inte störde riksprogrammet.

”Skämtaren i etern Black Peter”
SvD skrev: ”Skämtaren i etern, Black Peter, är kanske en fåfäng man, ty hans verksamhet har tilltagit sedan den uppmärksammades i pressen.

Aftonbladet:
Eget flygplan och pejlare

SvD:s återhållsamma rapport må ha varit ett undantag. Hysterin under jakten blev omfattande: Personerna bakom den nu färdigställda dokumentären har visat, att under våren 1952 var hela rikspressen på jakt efter piraterna. Aftonbladet flög till exempel omkring i Sverige med eget plan och egen radiopejlare.

 

”Den skicklige radioamatören”
SÄPO, Televerkets experter och över 100 radioamatörer deltog i spaningarna. När bröderna Figaro hade gripits den 31 maj 1952 publicerade Expressen en bild på sin ”pejlingspatrull” och deras medhjälpare ”den skicklige radioamatören”.

Hundratal radioamatörer deltog
I jakten på bröderna Figaro deltog Televerket, militären och ”ett hundratal radioamatörer”. Under den aktuella tidsepoken var rädslan för ryska spioner mycket stor. Myndigheterna fruktade att musiken skulle kunna dölja kodade meddelanden till främmande makt. Militären hade ett gyllene tillfälle att testa motmedel för att hitta fientliga radiostationer. Radioamatörerna som deltog var mest av allt troligen förnärmade över att någon gjort intrång på ”deras” 80-metersband.

 


Bakgrund
Hösten 1951 byggde två bröder i Lomsjö en AM-sändare, som de kom att använda för piratsändningar på 80-metersbandet. Sändningarna var därför tillgängliga inom stora delar av norra och mellersta Sverige. Bröderna hade 16 stenkakor och sände populärmusik. Deras signaturmelodi var Harry Lime Theme ur filmen Tredje mannen.

 

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com