Diplomaten som utvisades från Ryssland
välrenommerad journalist och rysslandskännare

Posted by Erik SM7DZV on 22 december, 2018 in Nyheter |
Uppdaterat 2018-12-23: Länkar om ryska militära radioverksamheter. Rättat korrekturfel.

Kalle Kniivilä — välrenommerad journalist, författare och rysslandskännare — utvisas från Ryssland.
FOTO: Kalle Kniiviläs hemsida på nätet.
Klicka på bilden för länk.

 

— Nyhetskommentar av Erik SM7DZV —

De senaste dagarna har det i förbigående nämnts i svenska nyheter att Ryssland utvisat en svensk diplomat, dock utan att namnet avslöjats. Först idag skriver Sydsvenskan med flera att det handlar om pressattachén Kalle Kniivilä.

Då faller så att säga bitarna på plats. Det finns anledning att tänka sig att Ryssland sett fram emot ett tillfälle att mer eller mindre uppfinna en anledning att få bort just Kalle Kniivilä, en ovanligt kvalificerad ambassadtjänsteman, inlånad från medievärlden.

Kalle Kiivilä är en mycket välrenommerad journalist och författare med Sovjetunionen/Ryssland som sin specialitet. Han skriver på finska, svenska, ryska och esperanto. Kiivilä är tjänstledig från Sydsvenskan som skriver:

Rysslandskännare som skriver på finska, svenska, ryska och esperanto
”Den svenske diplomaten och tjänstledige HD- och Sydsvenskanjournalisten Kalle Kniivilä utvisas från Ryssland. Han har skrivit fyra böcker om landet och anses vara en av Sveriges främsta Rysslandskännare.” … ”Sydsvenskan har varit i kontakt med Kalle Kniivilä som dock inte kan kommentera, eller ens bekräfta utvisningen. Istället hänvisar han alla frågor till UD:s presstjänst.”

 

Sovjets barnbarn och Tanjas gata
En tidigare bok av Kniivilä, Sovjets barnbarn, nominerades 2016 till Stora Journalistpriset i Finland. Den handlar om den speciella ”folkspillra”, som är född i och har vuxit upp i länder som tidigare ingick i Sovjetunionen och som nu egentligen inte känner sig hemma någonstans.

Kalle Kniivilä har också fått många lovord för sin senaste bok, Tanjas gata.

Vedergällningen blev lästips
Utvisningen av Kalle Kiiivilä förefaller vara en rysk retaliation, vedergällning, för att SÄPO stoppat två diplomater som Ryssland ville placera i Sverige. Den ryska utrikesförvaltningen har genom sitt beslut att utvisa Kniivilä också levererat ett viktigt lästips till alla som vill lära sig mer om vårt östra broderland.

Länkar
Sydsvenskan (2018-12-21): Svensk diplomat utvisas från Ryssland
Kalle Kniivilä: Hemsida på nätet
Glasnost.se: Arkadij Babtjenko lever och hans mördare är gripen

 

Aktuella länkar om ryska militära radioverksamheter:
Amatörradionyheterna (2018-11-26): Norska källor: Ryssarna störde avsiktligt GPS
Amatörradionyheterna (2018-12-17): Ryska drönare kan störa ut mobiltelefonnät

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com