Kalle-Anka-effekt på julaftonen: Strömförbrukningen ökar
men SOS-Alarm får färre nödsamtal
men SOS-Alarm får färre nödsamtal

Från välinformerade källor kan meddelas att självaste tomten varit synlig, på flera ställen i Göingebygden, under julaftonskvällen.
FOTO: Tomtemors Bildbyrå.
I jultider brukar frågan dyka upp, framför allt hur mycket det kostar med all julbelysning som vi använder. Med nya typer av lampor som använder mindre el blir kostnadsökningen kopplad till ljuset väldigt liten. Från år 2009 började glödlamporna fasas ut till förmån för lågenergilampor av olika slag.
Strömförbrukningen ökar på julafton omkring klockan 15
För två år sedan kunde Energiföretagen visa att någonting händer på julafton. Då syns en tvär uppgång i elanvändningen vid 15-tiden. Uppgången på julafton sker samtidigt som Kalle Anka gör entré på TV. Sannolikt sker det i kombination med värmning av glögg och kaffekokning.
Tea time i England
– Samma mönster dyker upp i Storbritannien vid större fotbollsmatcher, där man i halvlek och efter slutsignalen sätter på te. Där uppstår liknande hack i normalkurvorna över elanvändningen. Vi har inget sådant kollektivt beteende i Sverige. Det närmaste vi har är kanske Kalle Anka på julafton, konstaterar Magnus Thorstensson.
Minskad brottslighet
Detta konstaterade Energiföretagen i en nyhet redan för två år sedan. Då konstaterades andra effekter också. SOS Alarm skrev i ett pressmeddelande att antalet samtal till 112 tydligt minskar under Kalle Anka-timmen, och angav en uppmätt minskning under fem år på mellan 16–26 procent.
Kalle Anka-effekt på julaftonen
SOS Alarm skrev då också att ”Kalle Anka-effekten visar hur stor påverkan vårt agerande och våra livsmönster har på exempelvis antalet olyckor och våldsbrott i samhället”.