Grimeton sände traditionell julhälsning idag

Posted by Erik SM7DZV on 24 december, 2018 in Nyheter |
(2018-12-24)

SAQ, sändarstationen i Grimeton, invigdes den 3 juli 1925. Svenska Dagbladet hade ett mycket stort uppslaget reportage om händelsen.
Illustration: Klipp ur SvD invigningsdagen,

 

— Av Erik SM7DZV — 

Radiostationen SAQ i Grimeton är inne på sitt nittiofjärde år. Invigningen, som förrättades av kung Gustav V redovisades i ett stort reportage i Svenska Dagbladet. En alert  färgtillverkare från Trelleborg passade därför på att annonsera förstasidan. Radiostationen i Grimeton är sedan 2004 ett av Unescos världsarv, som representerar utvecklingen inom kommunikationsteknoligi efter det första världskriget.

Alexanders vänförening, som på olika sätt värnar om världsarvet  genomförde i morse sin traditionella julaftonssändning: Telegrafi 200 kilowatt på 17,2 kHz. Sändningen strömmades på nätet. De som lyssnade in sändningen kan skicka QSL skickas antingen via mejl, SSA eller direkt.

17,4 kilometers våglängd
Sändningen på cirka 17,4 kilometers våglängd, gick fram till Öland även i år. Signalstyrkan var inte överdriven, RST 539 i lyssnarrapporten med en del QRN. Ändå inga som helst problem att läsa telegrafin, när väl rätt antenn blivit inkopplad. Den gamla mottagaren från Standard Radio, CR302A, fortsätter att göra ett gott arbete.

Föreningen Alexander ska ha all heder för att hålla världsarvet On-the-Air.

 

Som nämndes inledningsvis passade en färgtillverkare i Trelleborg på att annonsera för sin pansarfärg i samma upplaga av SvD som rapporterade stort om invigningen av radiostationen.

Radiomasterna ”äro dyrbara byggnadsverk och ommålning är både riskabelt och kostsamt”, hette det i färgtillverkarens annons.
Se nedanstående utskrift av annonstexten:

Radiomasterna vid Grimeton,
cirka 130 meter höga, äro utsatta för västkustens starka atmosfäriska påkänningar.
De äro dyrbara byggnadsverk och ommålning är både riskabelt och kostsamt.
Kungl. Telegrafstyrelsen lät måla dem med
Standard Pansarfärg
enär denna färg bevisligen uppvisar maximum av rostskydd och hållbarhet.
Ensamtillverkare:
Färg &Ferniss Fabriks A.-B. Standard
Trelleborg

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com