Börje SM7EAJ i artikel för QTC 1974
om livet som gnist i handelsflottan

Posted by Erik SM7DZV on 26 december, 2018 in Nyheter |

Börjes bild av situationen i fartygets radiohytt.
Illustration till artikeln Gnist till sjöss i QTC 1974.
Klicka på bilden för att ladda ned och läsa Börjes artikel (pdf).

— Av Erik SM7DZV —

Börje SM7EAJ.
FOTO: Johnny SM7UCZ

Mellan åren 1964 och 1978 arbetade Börje Lundquist, SM7EAJ, som telegrafist, ”gnist”,  inom handelsflottan. Börje, född 1940, avlade sin telegrafistexamen 1964 och gick till sjöss samma år. Hans telegrafistkarriär hade inletts med ett C-certifikat för amatörradio redan 1958. Han fick första anropssignal SM5CSD under den tid när signalerna annulerades om innehavaren inte betalade den årliga avgiften för tillståndet till Televerket. Sin nya anropssignal SM5EAJ fick Börje omkring 1968.

1974 skrev Börje en artikel i QTC som handlade om tillvaron som gnist till sjöss.

Artikel i ”psalmboksstil”
Börjes artikel finns i pdf-format och kan laddas ned och läsas. Stilen har bara obetydligt större grad än det som brukade kallas ”psalmboksstil”. Den kan därför vara något ansträngande att läsa. I datorer kan man förstora text genom att hålla ned [Control] samt [plustecken] en eller flera gånger. När man vill återgå till normal stilstorlek igen håller man ned [Control] och trycker [0] (nolla). Det finns korrekturfel, enstaka bokstäver som inte är korrekt återgivna i vår text, men det ska absolut inte Börje lastas för.

En artikel om ekonomi och radioteknik
Börje brukade få många frågor om hur mycket man tjänade i yrket, och den första delen av hans artikel handlar därför om telegrafisternas ekonomiska villkor. Beroende på utbildning och tjänsteår kunde månadslönen för en telegrafist variera mellan cirka 2500 och 3900 kronor i månaden. Börje fortsätter i artikeln med att beskriva arbetsuppgifter och teknisk utrustning.

 

Ber om ursäkt för korrekturfel  Båten rullade…
Börje avslutar sin artikel med att be om ursäkt för ”alla” korrekturfel.

Det är inte så enkelt att skriva maskin när det rullar, och rullar för det ordentligt. Sitter här och spjärnar med knäna under skrivbordet. Om några timmer kommer en helikopter från Cape Town med post och proviant, och tillbaka tar den bland annat denna artikel. Vi har varit på väg från Norfolk i 19 dagar och har bara en knapp månad kvar innan vi är framme i Japan. Slutar för denna gång med Best 73 till er alla.
Börje /SM5EAJ
(Amatör inom alla områden)

Radhus, vertikalantenn och FT-817
Idag bor Börje i ett radhus i Karlskrona. Det han har i antennväg för kortvåg är en Hy-Gain vertikalantenn för 10 – 80-metersbanden, som när det är riktig vinter till och med går på 160 meter. Tidigare körde Börje en del på 50 Mhz, men idag blir det inte särskilt mycket amatörradio.

– Jag har en FT-817 som ger 5 watt, och det är inte alltid så mycket att komma med, säger Börje. Och på sex meter är aktiviteten låg. När jag någon gång är aktiv, så blir det på telegrafi. Jag kör nästan ingenting på SSB.

Sedan Börje mönstrat av sista gången, 1978, började han arbeta på FRA där han blev kvar fram till sin pensionering.

 

Karlskronamatörer på besök hos Ove SM7XBI i Södra Slätafly. Från vänster: Johnny SM7UCZ (drönarpilot och fotograf), Ove SM7XBI, Lars-Göran SM5DOD samt Börje SM7EAJ.
FOTO Johnny SM7UZC

Tack:
Tack till Stig SM7FVB som kopierade Börjes artikel i QTC innan han lät tidningen gå till återvinningen. Tack till Johnny SM7UCZ som gick igenom sitt bildarkiv och till slut hittade en bild på Börje SM7EAJ.

Länk:
Länk till Börjes artikel: Gnist till sjöss.


Fotnot::

Mr. ska vara rätt om levern
Börjes beskrivning av problemen att skriva maskin, när fartyget rullade i den kraftiga sjögången, för tankarna till Jans Hösts, SM6VTR (S.K.) berättelse om hur han under ett kraftigt oväder försökte få igenom ett meddelande till Göteborg Radio, och hur han till slut fick svaret:

”Mister ska vara rädd om levern.”
(Länk)

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com