Missa inte Nyårsdagens SKD — CW-nyckelns Dag
Se här hur telegrafnyckeln ska justeras och hållas

Posted by Erik SM7DZV on 28 december, 2018 in Nyheter |
Uppdaterat 2018-12-30: Läs om Öllers patent.
Uppdaterat 2019-01-08:  Resultat. Se fotnot.

Rak telegrafnyckel. Lär dej hur den ska justeras och hållas.

— Av Erik SM7DZV —

Nu är det hög tid att polera mässingen, justera telegrafnyckeln och tänka på fattningen. Den första januari är det på nytt dags för Straight Key Day, SKD — Handpumpens dag.

Två gånger om året, på Nyårsdagen och Midsommardagen, arrangerar Scandinavian CW Activity Group, SCAG, SKD. SKD är ingen test, det handlar inte om att på några få timmar köra så många stationer som möjligt. Det handlar om något mycket svårare — att sända så vacker telegrafi man bara kan.

Nyårsdagen 08 – 22
Nyårsdagens SKD går 2019-01-01 klockan 08-22 UTC. Frekvenserna (kHz) är 3540-3580, 7020-7040, 10105-10125 och 14050-14070. Klicka här för regler. På SCAG:s hemsida uppmanas deltagarna trafikera 7, 10 och 14 MHz för att ge icke-skandinaviska deltagare större möjligheter till QSO med skandinaviska stationer.

 

Sändning med rak nyckel
Begränsningen är att sändningen enbart får ske med rak nyckel, handpump om man så vill. Den metoden är kanske inte så enkel för den som under årets övriga 363 dagar kör telegrafi med IAMBIC-manipulator, sideswiper, kniv eller dator. Det här är ingen dag, när det är läge att sända jättesnabbt för att imponera på andra eller skrämma nybörjare.

Handlar om att sända vacker telegrafi
Det här är dagen när det med rak nyckel handlar om att sända så vacker och felfri telegrafi som möjligt. Det är telegrafins kalligrafidag, när handleden måste mjuk och avspänd liksom musklerna i armen. När armen blir trött vill armbågen åka ut från kroppen, då ökar spänningen i armen ännu mer vilket leder till att sändningen blir spänd och ansträngd. Ett tips är att sända QRX, skaka loss handled och arm, och därefter svara på nästa QSO.

Polerad mässing ger ögat njutning…
Att ha mässingen polerad — att ha en blank och fin telegrafnyckel, det är till för ögats njutning, själens behag och möjligen för att höja självförtroendet.

… men justerad nyckel och bra fattning ger poäng
Men justering av nyckeln, borttagning av oxid från kontaktytorna och att fatta nyckeln på ett bra sätt — det är sådant som ger poäng i SKD.

Studera länkarna
Därför är det viktigt att studera dagens länkar. Lycka till på Nyårsdagen!

Länkar
Så här justerar du din telegrafnyckel. Klicka här. 
Youtube: Bjarne SM7FJB visar hur man fattar telegrafnyckeln på rätt sätt. 
Amatörradionyheterna: Förra årets förhandsnotis 

Amatörradionyheterna: Läs om Öllers patent på telegrafnyckel.


FOTNOT

Resultat
Nyårsdagens SKD är räknad. Resultatsammanställningen upptar 24 stationer. Listan toppas av DJ6UX, SM7BUA, SM0CUH, SM1DVV, SM4LWY och SM5OCK.

Det fanns fler deltagande stationer som körde det stipulerade antalet förbindelser. Dessa saknas i sammanställningen eftersom andra deltagare inte skickade in sina loggar.

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com