SM4HCF Peter fyller 60 år idag Nyårsafton
Hultqvist regeringens mest populäre minister

Posted by Erik SM7DZV on 30 december, 2018 in Nyheter |
Uppdaterat 2018-12-31: Onödig fotnot om statistik togs bort.

Försvarsminister Peter Hultqvist.
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

— Av Erik SM7DZV —
— Arkivforskning  Eric SM6JSM —

Peter SM4HCF, mera känd som Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist, fyller 60 år på nyårsaftonen. Före utnämningen till minister var Peter Hultqvist ordförande i Riksdagens Försvarsutskott.

En opinionsundersökning som Aftonbladet årligen genomför, och som publicerades på årets näst sista dag, visar att Hultqvist, i år liksom förra året, är landets mest populäre minister. Han är den regeringsledamot som får högst betyg av svenskarna.

Sveriges radioamatörer gratulerar och hoppas att Peter hinner klämma in åtminstone något QSO mellan alla sina officiella uppdrag.

 

Åtnjuter stort förtroende
Den 3 oktober 2014 blev Peter Hultqvist Sveriges försvarsminister. Hultqvist åtnjuter stor respekt för sina insatser inom försvarsområdet. Det framgick inte minst i augusti 2017, när riksdagens så kallade Allians gemensamt och högröstat yrkade misstroende mot Peter Hultqvist med anledning av Transportstyrelsens IT-skandal. Ärendet låg emellertid utanför Försvarsdepartementets jurisdiktion.

”Nya uppgifter framkommit”
Detta ledde några veckor senare till att både Centern och Liberalerna fick kalla fötter och backade från sina krav att Hultqvist skulle avsättas som försvarsminister. Centern och Liberalerna menade att nya uppgifter framkommit, som visade att Hultqvist inte kunde anklagas för att ha varit ansvarig för skandalen. Hultqvist satt kvar och den allmänna respekten för hans insatser fortsatte att växa.

Hultqvist mest populäre ministern
Under mer än två årtionden har Aftonbladet, en gång om året, genomfört en opinionsundersökning och bett allmänheten sätta betyg på hur man anser att ministrarna i regeringen har skött sina uppgifter under året som gått. Idag (läs 2018-12-30) presenterade Aftonbladet resultatet från årets mätning. Den minister som ligger i topp i år liksom föregående år 2017, när frågan om misstroendevotum restes, är försvarsministern. Han får högst betyg av samtliga ministrar.

Fritidsintresset amatörradio
I anslutning till sin utnämning till minister 2014 beskrev Peter, på den socialdemokratiska nätportalen s-info.se, sitt fritidsintresse amatörradio:

Amatörradion är en fantastisk hobby som innebär radiokommunikation med hela världen. Jag har alltid varit intresserad av radiokommunikation. Sedan 1975 har jag amatörradiocertifikat med signalen SM4HCF. Varje vecka blir det ett antal kontakter med radioamatörer i andra delar av världen.
[Uttalandet finns inte längre kvar på den aktuella webbplatsen.]

Arkivdata om SM4HCF

Peters QSL-kort efter ett QSO med SKØTM den 4 augusti 1999 på 40 meter telegrafi.

Loggen hos XV9SW (mera känd som SM5MX) visar att Peter tog sig igenom en pile-up på 15 metersbandet.

Ur arkivet hämtar vi följande information om Peter SM4HCF:
Televerkets Radioavdelning skrev den 26 augusti 1975 ut Carl Anders Peter Hultqvists C-certifikat nr 11493. Den nya signalen anmäldes i QTC nr 10/1975 och i QTC nr 12 1975 informerades om att Peter blivit medlem i SSA.

2004 var SSA:s årsmöte förlagt till Borlänge, och det var SM4HCF som höll välkomsttalet på banketten lördag kväll.

QSO med XV9SW år 2000
I juni 2000 hade Peter förbindelse med Rolf, SM5MX som då var i  Hanoi, Vietnam, och hade anropssignalen XV9SW. Utdraget ur loggen visar att Peter tog sig igenom en pile-up på 15 metersbandet. QTC nummer 5 2004 rapporterade om Peters förbindelse med Hanoi.

Tack
Tack till Eric SM6JSM för forskningen i amatörradions historiska arkiv.

Länkar:
Sveriges Radio (2017-0817): Misstroendevotum mot Peter Hultqvist kommer att verkställas. 
SVT Nyheter (2017-09-14): Hultqvist sitter kvar – L och C backar om misstroendeförklaring.
Aftonbladet (2018-12-30): Bästa och sämsta ministern
Svenska folket sätter betyg på regeringen i Aftonbladet/Inizio

QSL-kort från den 14 september 1975 på 80 m CW med Lennart SM4CJY. 10 watts x-tal-sändare och en Drake 2C till en dipol var Peters utrustning.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com