Hedy Lamarr — filmstjärnan som uppfann
frekvenshoppande radiokommunikation

Posted by Erik SM7DZV on 2 januari, 2019 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

Hedy Lamarr.
Foto för filmen Comrade X.

FOTO: MGM / Clarence Bull (Public Domain).

Just nu visar K-Special (Sveriges Television, TV2) ett program om Hedy Lamarr, som levde 1914 – 2000.

Dokumentären handlar bland annat om hennes uppfinning av en metod för frekvenshoppning som ingår i ett stort antal av dagens radiosystem. Programmet visades i TV2 på nyårsdagen med en repris den 2 januari.

Ingen radiotekniskt intresserad bör tillåta sig att missa programmet om Hedy Lamarr. För de som inte uppmärksammade programmet i tid finns det som tur är kvar på SVT Play, fram till och med den 15 februari. Filmen kan endast ses i Sverige.

Synkroniserade självspelande pianon
Lamarr fick idén till frekvenshoppande radiosändningar, när hon och tonsättaren George Antheil löste problemet med synkronisering av ett stort antal självspelande pianon. Hon drog slutsatsen att metoden borde lämpa sig för radiokommunikation i syfte att försvåra fientliga störsändningar och signalspaning. Lamarr och Antheil sökte och fick amerikanskt patent på uppfinningen 1942.

Uppfinningen hemligstämplades
Lamarr föddes i Österrike 1914, henns far var judisk bankdirektör och hennes mamma konsertpianist, som hade konverterat från judendom till kristendom. Dottern uppfostrades enligt mammans kristna tro [Källa: Wikipedia]. Hedy Lamarr var svuren fiende till Hitler och hon överlämnade det patent, som hon fick på uppfinningen 1942 till amerikanska marinen — som omedelbart hemligstämplade handlingarna.

 

Marinen fattade inte. Bad henne i stället
sälja krigsobligationer —
och göra sexfilmer
som underhållning för de amerikanska soldaterna
Lamarr hade hoppats att hennes uppfinning skulle ha använts bland annat för att styra torpeder. Amerikanska marinen hade inte förmåga att inse uppfinningens potential och uppmanade Lamarr att sälja krigsobligationer och uppträda som sexobjekt på filmer som visades för amerikanska soldater. Det tog fram till Kubakrisen innan den amerikanska försvarsmakten drog nytta av Lamarrs uppfinning.

I Wikipedias biografiska notis om Hedy Lamarr kan man läsa:

Den ”bandspridningsteknik” som Lamarr bidrog till lade även grunden till det som idag bildar vår tekniska plattform, som utgörs av mobiltelefoner samt andra trådlösa enheter. År 1997 hedrades hon med Electronic Frontier Foundation (EFF) Pioneer Award.[2] Senare samma år blev Hedy Lamarr den första kvinnliga mottagaren av BULBIE ™ Gnass Spirit of Achievement Award, ett prestigefyllt pris som anses vara en ”Oscar” för uppfinnare. Hon ses som en visionär vars tekniska skarpsinne var långt före sin tid.

Uppfinningen var hennes viktigaste livsgärning
Hedy Lamarr medverkade i ett stort antal filmer, varav flera på konstnärligt tvivelaktig nivå. Det är idag höjt över alla tvivel att hennes viktigaste livsgärning var uppfinningen av metoden för frekvenshoppande radiokommunikation.

Hon fick aldrig någon ersättning av den amerikanska staten för sin banbrytande uppfinning.

Länk
Wikipedia: Hedy Lamarr

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com