SM5CBN sammanfattar 50 år med SK5AJ i Mjölby

Posted by Erik SM7DZV on 10 januari, 2019 in Nyheter |

Lennart SM5CBN ordförande för Club SK5AJ i Mjölby sammanfattar jubileumsåret.

— Av Erik SM7DZV —
Under 2018 fyllde Club SK5AJ i Mjölby 50 år. Klubben, som följaktligen bildades 1968, var mycket aktiv under en inledande följd av år. Dess främsta tävlingsmerit var 1:a i EU och 6:e plats i CQWW CW Multi-Multi 1970.

 

Inför 50-årsjubileumet beslutade klubben att återuppliva kommundiplomet genom att ge ut ett Jubileumsdiplom. Kommundiplomet hade instiftats 1971 och senare överlåtits till SSA.

 

SSA:s eldsjälsstipendium till Lennart SM5CBN
Vid årsmötet i Eskilstuna tilldelades Lennart SM5CBN SSA:s eldsjälsdiplom. Ingen hade väntat sig att utmärkelsen skulle få Lennart att vila på lagrarna. Jubileumsaktiviteterna har fortgått under året.

 

Läs här Lennarts SM5CBN sammanfattning av klubbens jubileumsår 2018:

— Jubileumsrapport av Lennart SM5CBN —

Så är det avklarat — vårt 50-årsfirade av tillkomsten av Mjölby Radioklubb, sedermera Club SK5AJ.

Meeting på Änga festplats i Väderstad
Det började med ett meeting på Änga, en festplats i Väderstad i Mjölby kommun. Där träffades vi till en trevlig samvaro med tipspromenad, trevligt sammanställd av Gullevi, XYL SM5CAK. Efter förtäring av medhavd fika och efterföljande prisutdelning diskuterades kommande aktiviteter under jubileumsåret 2018.
Jubileumsdiplom
Vi startade året med att instifta ett Jubileumsdiplom som skulle påminna om kommunjakten under 70-talet. Det gällde att under år 2018 får kontakt med radioamatörer i 50 kommuner. För att väcka intresse startade vi också en kommunring som kördes på lördagar klockan 9-10 under ledning av SK50AJ. Lars SM5CAK, Rolf SM4BNZ och Lennart SM5CBN växlade av varandra vid rodret.

Intresset höll i sig fram till juni månad, men efterhand som deltagarna hade kört färdig sina 50 kommuner avtog intresset. Kommunringen avslutades i början av juni.

 

Leif SM5FWW snabbast med diplomet
Den förste att erövra Jubileumsdiplomet var Leif SM5FWW, som redan efter tio dagar kört ihop de erforderliga 50 kommunerna. Sammanlagt erövrade 28 radioamatörer diplomet. Förutom de svenska stationerna har diplom också utdelats till SP5DZE, S51AP, YU5T och RA1WZ.

 

Kent SM5ELV och Leif SM5FWW kör radio från Omberg.

Field Day på Omberg
Nästa aktivitet var Field Day på Omberg. En spontanaktivitet som innebar samling på Hjässatorget med medhavd matsäck och ett glatt humör. Under träffen kördes det naturligtvis radio och SM5BVV demonstrerade sin ”antennuppskjut-ningskanon” till allmän beundran. 

Jubileumstesten
En annan aktivitet var Jubileumstesten i slutet av juli månad. Den gick ut på att under lördagen den 28/7 på Foni och söndagen 29/7 på CW,  mellan kl 10-12 snt köra ihop så många kommuner som möjligt. Deltagarantalet blev dock inte så stort men de som deltog  upplevde en trevlig aktivitet. Segrade gjorde SA5BZT/P i Foni-klassen och SM4BNZ i Mixed-klassen.

Några kommentarer
Några kommentarer från deltagarna:
”Tack för en trevlig test”
”Tack för ett bra initiativ, inte helt enkelt att få till det under sommarmånaderna”
”Tack för ett trevligt initiativ att ta upp 70-talets kommunkörande igen. Synd bara att det var så få stationer som ville vara med idag, i alla fall som var hörbara här på Hallandsåsen”
”Hoppas det blir en fortsättning för det var en trevlig övning”

Årssiffror SK5AJ
Under hela året har SK50AJ aktiverat flitigt på banden, mest av SM5CAK, Lars och SM5CBN, Lennart som tillsammans har kört ihop 5252 QSO  i 145 länder.

Diplom från Jubileumstesten.

 


 

Länkar till artiklar om klubben och dess aktiviteter under 2018:

Amatörradionyheterna (2017-12-16):
SK5AJ fyller 50 år – Ger ut jubileumsdiplom

 

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com