Efter mer än en månads tystnad och växande oro
— Idag fick vi äntligen kontakt med Ove J79XBI

Posted by Erik SM7DZV on 14 januari, 2019 in Nyheter |

Vi har äntligen fått kontakt med Ove J79XBI på Dominica. Tystnaden har varit total sedan han flög från Arlanda den 3 december.
Bild från Södra Slätafly den 29 juni 2018 när Ove fyllde 80 år.
FOTO © Erik SM7DZV

— Av Erik SM7DZV—
— Jag mår bra. Men jag har aldrig varit med om något liknande. Ingenting fungerar. Jag hoppas att under nästa vecka få tillgång till internet och e-post, säger Ove J79XBI i en intervju över mobiltelefon ikväll.

I september 2017 drabbades det lilla karibiska landet Dominica av den förödande orkanen Maria. Landet lämnades avskuret och isolerat från omvärlden.

I början av december2018 reste Ove SM7XBI/J79XBI till Dominica för att, som under åren före orkanen, tillbringa några månader på ön och bland annat jobba som radioteknisk volontär vid öns Rescue Center.

Men sedan Ove flög från Arlanda den 3 december har han inte hörts av. Inte förrän idag.

Första försvarslinjen började krackelera
Eftersom Ove inte hörts av, trots att han lovat rapportera hem, började oron komma krypande. Första försvarslinjen, att det säkert finns en naturlig förklaring, började långsamt krackelera: Tanken att internet var nere och att mobiltelefonnäten fortfarande var ur funktion byttes mot större och större oro och osäkerhet.
Lars SM0CCM fick bekräftat att Ove var OK
Idag var vi ett par radioamatörer som satte igång efterforskning på allvar. Tore SM0DZB fick kontakt med Lars SM0CCM, som varit i Dominica många gånger, och som känner många amatörer på ön. Lars var den som löste upp knuten.Clem J79CI kunde lämna lugnande besked

Lars skickade ett mejl till Clem J73CI, som lyckligtvis har fungerande epost. Clem kunde så gott som omgående bekräfta att han sett Ove passera på gatan. Clem kunde också bistå med Oves mobilnummer, som visade sig fungera.

Mess och kort telefonintervju
Ett förbindelseprov, sms, från norra Öland besvarades inom några få minuter med orden: ”Allt är OK här”. En kort telefonintervju gav ytterligare lugnande besked beträffande Ove, men lämnade inget utrymme i beträffande situationen i landet:
”Kaos. Aldrig sett något liknande”
— Här är det kaos, säger Ove. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är totalt stopp överallt.

— Men jag mår bra själv. Jag har gått en långpromenad nu på förmiddagen och efter det tog jag ett dopp i Karibiska sjön.

Ingen radio, fortfarande inte QRV
— Jag har fortfarande inte fått fram någon radio, säger Ove. Det har aldrig varit något problem tidigare år. Hur lång tid det kommer att ta innan jag blir QRV, det är det fullständigt omöjligt att avgöra idag.

 

Länkar
The Guardian (2017-09-17) Klicka här.
Amatörradionyheterna (2017-09-21): “Jag förlorade mitt tak, men är i säkerhet”
Amatörradionyheterna (2018-12-05): På fredag är Ove J79XBI framme på Dominica

 

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com