FRO i Norrköping bygger funktionärernas
radiosamband inför Femdagarsorienteringen

Posted by Erik SM7DZV on 24 januari, 2019 in Nyheter |

Höga Kusten 2018:
O-ringens femdagarsorientering den 25 juli.
Foto © Mårten Lång, Skogssport.

— Av Erik SM7DZV —

SM5TJH Janne Hult Norrköping förbereder samband för 5-dagarsfunktionärerna.

Den 21 till 27 juli 2019 kommer O-Ringens Femdagarsorientering att avgöras i Kolmården. Storleken på startfältet har under senare år varierat mellan något under 20 tusen löpare och med en toppnotering på cirka 25 tusen. Just idag är drygt 8800 anmälda.

Femdagarsorienteringen är ett stort företag med flera års framförhållning. Inför årets tävlingar har FRO Norrköping åtagit sig att organisera tävlingsfunktionärernas radiosamband.

 

— Varje aktivitet ska ha tre radiokanaler med fungerande repeatrar. Till det kommer överliggande organisation. Vi ska ha mellan nio och elva repeatrar som går hela tiden, säger Janne Hult, SM5TJH. Radiotrafiken kommer mestadels att gå på DMR, digital mobil radio. Inga analoga kanaler kommer att användas, vad det ser ut nu.

Tjugotalet radiokanaler under varje etapp
För varje aktivitet som pågår behövs det tre radiokanaler. Antalet samtidiga aktiviteter är upp till sju stycken. Det innebär att ett tjugotal radiokanaler kommer att användas samtidigt, en del är simplexkanaler men flertalet är repeatrar.

FRO planerar och bygger upp radionätet, gör räckviddsberäkningar och radiorekognosceringar, programmerar repeatrarna och ser till att kommunikationen fungerar. Själva radiotrafiken sköts av O-ringens funktionärer själva, med hjälp av handburna radiostationer. DMR-stationerna som ska användas har FRO hyrt in från olika leverantörer och försäljare. Det rör sig om ett par hundra stationer.

 

Tiotal FRO-are arbetar med sambandsplaneringen
— Just nu har FRO ett tiotal medlemmar som arbetar med sambandsplanerna. Under tävlingarna behöver vi inte vara särskilt många. Vi  kommer att ha två tre FRO-are som arbetar i vårt eget kansli som arbetar med det administrativa, till det kommer vi att ha fyra fem stycken som åker omkring och är på plats i områdena. Det är ju inte vi som är radiooperatörer, det sköter ju orienterarna som står för radiotrafiken.

 

Stöd för tävlingarnas funktionärer
— Det system som FRO bygger upp är till för att funktionärerna ska kunna sköta sina uppgifter. Det är tre grupper kan man säga: en grupp är det som bara åker runt och ser till att de automatiska kontrollstationerna fungerar. Om de havererar ska man snabbt kunna vara på plats och åtgärda felet. En kanal är bara till för de som ser till att vätskekontrollerna hela tiden fungerar, så att vattnet inte tar slut. En tredje är viltgruppen. Den ska före tävlingen se till att det inte finns några grisar eller annat elände i området, just när tävlingen ska starta, säger Janne. Det är tre kanaler för varje tävlingsområde.

 

Radiokanaler för bland annat parkeringsvakter, busstrafik och service…
— Sedan ska vi ha en kanal för busstrafiken, så att busarna får rätt order om när de ska köra. Parkeringsvakterna ska ha en kanal, en ska finnas för service, kiosker, toaletter och liknande på platserna för de olika tävlingsetapperna. En kanal ska användas av dem som sköter boendet. Tävlingskansliet ska ha två kanaler.

 

— Vi själva, FRO, behöver två kanaler. Vi ska serva med laddning och byten av stationer som går sönder, säger Janne. Det är inte klart än. Men det blir många kanaler.

 

En repeater är för lite för ett stort tävlingsområde
— Flertalet områden är så stora, att en repeater kommer inte att täcka hela tävlingsområdet. Därför kommer vi att ha flera repeatrar som kommer att vara ihopkopplade med varandra, säger Janne.

 

Tävlingsrapportering inte FRO:s uppgift
— Resultatgivning, mellantider och tävlingsresultat, allt som har med själva tävlandet att göra, sköts av O-ringenorganisationen genom andra system, som vi inte har ansvar eller kontroll över. Resultaträkning och sådant sker på annat sätt, och ingår inte i FRO:s uppdrag.

 

Dokumentation från tidigare år underlättar
— Vi har all dokumentation från de som haft samma uppgifter under de två senaste årens tävlingar, säger Janne. Det är en bra struktur och O-ringen vet hur man vill ha det.

 

Skogssport — Orienteringsförbundets tidning.
Klicka på bilden för länk.

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com