SM3KS frekvensmätare — för kontroll
att slutsteget låg på rätt frekvensband

Posted by Erik SM7DZV on 29 januari, 2019 in Nyheter |

Håll spolen i närheten av slutsteget under drift. Vrid på skalan tills glödlampan lyser. Avläs frekvensen som ratten pekar på. Sigurds frekvensinstrument kan ses på Söderhamns Flygmuseum.

FOTO: Jörgen Rystedt F15 Flygmuseum i Söderhamn.

— Av Hasse Nilsson SM3JBE —
Apparaten på bilden är ett gediget hemmabygge. Den har två frekvensskalor och täcker hela kortvågsbandet. Längst ned på den halvrunda skalan 18-4-1948 SM3KS. Innehavaren av apparaten hette  Sigurd Söderman (S.K.) och var förste telegrafist på F15 vid den tiden.

 

Det här instrumentet används för att kontrollera att slutsteget i en sändare arbetar på rätt frekvensband. Man håller spolen i närheten av slutsteget under drift och vrider på skalan tills glödlampan lyser. Sedan ser man på skalan, som ratten pekar på, vilket band som slutsteget arbetar på.

Frekvensinställning från amatörradions pionjärtid: När lampan på Sigurds SM3KS instrument lyste kunde man avläsa på skalan inom vilket frekvensområde som slutsteget gick.
FOTO: Jörgen Rystedt F15 Flygmuseum i Söderhamn.

Låg grundfrekvens och frekvensdubbling
— Men på vilket band låg slutsteget på?
I slutet av 40- och början av 50-talet byggde många radioamatörer sina sändare själva. Styrsändaren, VFO-n, lades på en låg frekvens där det var lättare att få den stabil. Därefter frekvensdubblade man, ibland flera gånger, till högre frekvens. Med apparaten kollade man att slutsteget arbetade på önskad frekvens.  Det gick också att upptäcka om den hade självsvängning, som naturligtvis inte var önskvärt.

Avläs frekvensen som ratten pekar på.
FOTO: Jörgen Rystedt F15 Flygmuseum i Söderhamn.

Tack:
Hasse SM3JBE, som tillåter att vi återpublicerar texten han skrivit för Jetabocken 2018, årsskrift för F15 Kamratförening.

 

Jörgen Rystedt som fotograferat Sigurds frekvensinstrument, som kan ses på Söderhamns Flygmuseum, där Jörgen är chef.
Länk: 
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com