Fartyg förliser norr om Spetsbergen
— men ingen hör nödanropen på radio

Posted by Erik SM7DZV on 4 februari, 2019 in Nyheter |
Uppdaterat 2019-02-06: Klimatlarm Svalbard.

Ett knapppt dygn före förlisningen finns trålaren Northguider vid den västra markering på kartan,  med 12 knops hastighet på 75 graders kurs. På förmiddagen den 28 december går hon på grund och förliser.
Klicka på bilden för länk. Källor: Maritimetraffic.com och Google Earth Pro.

— Av Erik SM7DZV —

Trålaren Northguider fiskar räkor nära Svalbards nordvästra kust. Det är fredag den 28 december 2018. Kölden och vinden är hård och vita nålar av snö syns i strålkastarljuset. Vågorna slår upp på däck, fryser till is och måste hackas bort av besättningen. Plötsligt tvingar vinden och strömmarna trålaren mot land. Grundstötningen är ett faktum.

Fartyget befinner sig på en plats där möjligheterna till undsättning är i stort sett obefintliga. Stormen sliter den ena av två räddningsflottar över bord, och den andra kläms fast under haveristen. På däcket klamrar sig 14 av de 15 besättningsmännen fast. Trålaren och dess besättning befinner sig i ett område, där nästan ingen har möjligheter att höra deras nödanrop över radio. Det går inte ens att få säker förbindelse över satellittelefonen.

QSP via kustbevakningsfartyg
Länken till räddning blir ett kustbevakningsfartyg, mellan norska fastlandet och Svalbard, som uppfattar nödsignalerna och som tar på sig uppgiften att transitera radiokommunikationen mellan haveristen i Barents hav och huvudräddningscentralen i Bodö.

Missa inte NRK:s dramatiska berättelse om haveriet, undsättningen och det svåra efterföljande miljöskyddsarbetet, när Northguider gick på grund i Barents hav. Klicka här för länk.

 

Klimatlarm: Svalbard kan bli 10 grader varmare

SVT rapporterar att den globala uppvärmningen riskerar att slå hårt mot Svalbard, enligt en ny studie. Ögruppen, som är inbäddad i permafrost, väntas få plusgrader i medeltemperatur redan under det här århundradet.

Länk
Till SVT:s nyhetsartikel

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com