Krav på att tvinga bankerna att ta emot kontanter

Posted by Erik SM7DZV on 5 februari, 2019 in Nyheter |
Uppdaterat 2019-02-06: Storbankernas rörelseresultat 4:e kvartalet 2018.
Uppdaterat 2019-02-12: Nyhetslänk SVT – Kontanter viktigt när äldre väljer butik.

 

— Nyhetskommentar av Erik SM7DZV —

PRO:s ordförande Christina Tallberg i riksdagen under Kontantupprorets seminarium.
FOTO: Anneli Nygårds
Klicka på bilden
för länk till PRO:s nyhetsartikel.

Den 30 januari hölls ett seminarium i riksdagen om betydelsen av att kontanter finns kvar och kan användas i samhället.

Seminariet var välbesökt av pensionärer, medier och branschrepresentanter. SVT filmade. Reportaget har sänts i Sveriges Television och finns att se på SVT play.

— I takt med samhällets snabba digitalisering drabbas äldre hårt, menar Björn Eriksson, initiativtagare till Kontantupproret.

– Olönsamma grupper lämnas utanför. Dessutom är det märkligt att övriga samhället går med på att vi håller på att montera ned vårt reservsystem, det vill säga kontanterna, säger Björn Eriksson.

Som exempel på den pågående utvecklingen kan nämnas, att när PRO-föreningens kassör i Ölands Åkerbo på norra Öland måste sätta in kontanter på banken måste hon åka bil — 55 kilometer enkel resa — till banken i Borgholm för att uträtta ärendet.

 

 

Bankerna vältrar över kostnaderna
på äldre, ofta utslitna, människor

Bankerna klagar ofta över att deras kontanthantering kostar pengar. När banker väljer att lägga ned sina bankkontor i glesbygdsområden vältrar de avsiktligt över kostnaderna på kunderna. I Sveriges glesbygder är befolkningens genomsnittsålder högre än i andra delar av landet. Det blir äldre, i många fall utslitna människor i glesbygder, som tvingas åka många mil för att uträtta de enklaste av bankärenden. Det är samhällets äldre som får betala mest för bankernas jakt på vinster.

Kontantlös service är dålig service
I sammanhanget är det också viktigt att affärer och restauranger görs skyldiga att ta emot kontanter. Kontantlös service är dålig service.

ICA-butikerna ett ljus i mörkret
Det finns ett positivt undantag: ICA har successivt försett sina butiker med uttagsautomater. Utan ICA skulle det inte gå att ta ut några pengar alls på hela norra Öland. Jag utgår från att situationen är likartad i landets övriga glesbygdsområden.

Radioanknyttning…
Medelåldern bland Sveriges radioamatörer var 63 år i september 2018. Medianåldern är ännu högre. Den vanligaste radioamatören är pensionär. I brist på bättre statistik är det inget fel att hävda att minst 50 procent av antalet radioamatörer i Sverige är 65 år eller mer.


Uppdaterat 2019-02-06

Storbankerna: Plus 23,6 miljarder
under de tre sista månaderna 2018

SvD redovisar idag bankernas rapporterade rörelseresultat för fjärde kvartalet 2018.

• Nordea: Knappt 7,2 miljarder SEK,
• Handelsbanken: Cirka 5,3 miljarder SEK
• SEB: drygt 5,2 miljarder SEK
• Swedbank: Knappt 5,9 miljarder SEK

Summa rörelseresultat för de fyra storbankerna cirka 23,6 miljarder SEK

FAKTA: Rörelseresultat
Rörelseresultat eller EBIT, efter engelskans Earnings Before Interest and Taxes, är ett mått på ett företags vinst före räntor och skatter, det vill säga differensen mellan rörelsens intäkter och rörelsekostnaderna. Begreppet används inom bokföring och finansiell analys. Rörelseresultatet utgör vanligen den första delen av ett företags resultaträkning. [KÄLLA:Wikipedia]

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com