Hälsorapport från Kalmar län

Posted by Erik SM7DZV on 7 februari, 2019 in Nyheter |

— Av Erik SM7DZV —

Länsborna mår rätt så bra
— men de är mer självmordsbe-nägna, använder mer sömn-medel, slår sig oftare än andra och är fetare än andra. Dessutom är det bara i Skåne som fler män dör i lungcancer.
Det framgår av en artikel i dagens Östra Småland.

Tidningen rapporterar om en hälsoundersökning som genomförts av SKL och Folkhälsomyndigheten. Tidningens rubrik är positiv. ”Länsborna mår rätt så bra”. Ingressens inledning förkunnar att ”länsborna upplever att de mår väldigt bra. Och det gör man också, i stort sett.” I nästa stycke nyanseras dock bilden en smula:

 

Mer självmordsbenägna, mer sömnmedel…
”Däremot är vi mer självmordsbenägna, använder mer sömnmedel, slår oss oftare än andra och är fetare än andra.” Artikelns bildtext talar dessutom om att ”Bara i Skåne dör fler män i lungcancer.”

Fråga en västerbottning
Den som frågar en västerbottning om hur det står till ska vara beredd på att svaret kan bli: ”Jo tack. Så rasandes dåligt är det inte.” Det handlar om att inte ta i för mycket, även om det egentligen är bra.

Viktigt att vara nyanserad
Det tycks vara ungefär samma sak i Kalmar län. På det stora hela är det nog ganska hyggligt, ”rätt så”. Man ska vara glad att det inte är värre. Förhäver man sig i den ena eller andra riktningen måste man vara beredd  på svårigheter. Om man till exempel börja skryta med god hälsa — då vet ju alla hur det blir. Då står sjukdom och jämmer och elände i farstun.

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com