Rapport från Grimeton och World Radio Day

Posted by Erik SM7DZV on 16 februari, 2019 in Nyheter |

Operatörerna vid 7S6WRD i Grimeton med antennerna i bakgrunden.
Fr. v.SM7BUA Mats, SM6DOI Staffan, SM6LWH Hans, SA6CYL Cornelia, SM6CQU Kjell, SM6DQO Sten-Eric , SM6NM Lars

— Text och bildreportage: SM7BUA Mats —

Det lär vara svårt att välja en bättre plats att genomföra firandet av UNESCO s World Radio Day än vid radiostationen Grimeton utanför Varberg , som sedan 2004 är ett av UNESCOs världsarv. Den 13 februari möttes en grupp radioamatörer i Grimeton för att aktivera amatörradiostation SK6SAQ som för dagen bytte anropssignal till 7S6WRD.

Unikt läge för radiokommunikation.
Grimeton har fantastiska förutsättningar för amatörradiokontakter världen över. Platsen valdes med omsorg då man byggde antennanläggningen för radiostationen Grimeton som invigdes 1 december 1924. Anläggningen, med de sex imponerande antenntornen och ”Alexanderson-alternatorn”, är i dag den enda fungerade kvar i sitt slag och representerar ett avgörande steg i utvecklingen av den moderna trådlösa kommunikationen.

Sedan några år tillbaka finns också i Grimeton en amatörradiostation med signalen SK6SAQ. Den ger möjlighet för besökare att få information om amatörradiohobbyn, men också vara gästoperatör vid amatörradiostationen.

 

Välutrustad amatörradiostation
Radioschacket vid SK6SAQ har två operatörsplatser med en ICOM IC-756 och en YEASU FT DX-3000 som båda körs tillsammans med 1 kW slutsteg. Att cw-trafik är prioriterat vid stationen är kanske inte så underligt. Det var ju cw som gällde för den telegramtrafik som skickats från Alexanderssonalternatorn i byggnaden bredvid.

Antenner: Logperiod, Lannabo och loop
På antennsidan finns antenner som ger stora möjligheter att köra DX. Den stora logperiodiska antennen, konstruerad av Rohde & Schwarz står ” fastlåst” i sitt läge efter många år, men fungerar från 40 meter och ner mot 10 meter med fina resultat.
En ny installerad logperiodisk Lannaboantenn är en annan antenn som under World Radio Day gav fina resultat på 40 och 20 meter. För 80 meters finns en loopantenn som gav fina signalrapporter under aktiviteten.

Radioamatörer med lång erfarenhet av telegrafitrafik
Det är en verklig förmån att få delta som operatör vid World Radio Day, och det var ett taggat gäng som möttes för att under dagen aktivera de olika banden på SSB men framför allt på cw.

Lars SM6NM och Sten-Eric SM6DQO
Sedan flera år tillbaka är Lars Kålland SM6NM telegrafist vid de tillfällen då den stora Alexanderssonalternatorn startas upp. Han har lång erfarenhet som telegrafist vid Radio SAQ, Göteborgs Kustradio. Lars var en av operatörerna som körde 7S5WRD tillsammans med Sten-Eric Pettersson SM6DQO, också han mångårig telegrafist vid SAQ.

Staffan SM6DOI, Kjell SM6CQU och Hans SM6LWH
SM6DOI Staffan Börjesson, välkänd antennkonstruktör av bl.a. den logperiodiska ”Lannabo-antennen” fanns med under dagen tillsammans med de två lokala radioamatörerna SM6CQU, Kjell Olsson och SM6LWH, Hans Palmqvist. De två sistnämnda är de verkliga ”eld-själarna” som bor nära Grimeton och har hand om radioschack och antenner.

Mats SM7BUA
Undertecknad SM7BUA Mats, självlärd telegrafist i slutet av 1950-talet, har under åren varit aktiv på amatörradiobanden från Sverige och olika länder, då mest på cw. Att informera och stimulera till större telegrafiaktivitet, som t.ex. SOCWA har varit en angelägen uppgift för min del. Jätteroligt att också få vara en del av operatörsgänget vid 7S6WRD.

Cornelia SA6CYL
— anställd vid Världsarvet och nybliven radioamatör

Sedan några är Cornelia Magnusson anställd vid Världsarvet Grimeton med ansvar för bl.a. information. Hon har arbetat som guide vid Radiostationen Grimeton och då väcktes också intresse för amatörradio. Idag har hon egen signal SA6CYL och är en av operatörerna vid SK6SAQ.

Under WRD-dagen körde Cornelia ett antal SSB QSOn på 80 meter, och till sin förvåning fick hon QSO med tre kvinnliga radioamatörer. Hennes stora intresse är nu att låta barn och ungdomar som besöker radiostationen få en inblick i amatörradio och då speciellt telegrafikontakter.

Missa inte att besöka Grimeton
Har du vägarna förbi Grimeton, missa då inte att besöka denna unika anläggning utmed E6:an. För en radioamatör är det en mycket speciell upplevelse att se antennanläggningarna, amatörradiostationen SK6SAQ och utställningshallen med ett flertal kortvågssändare. Naturligtvis är den stora upplevelsen att få vara med om en uppstart av ”Alexandersson- alternatorn”.

Mer information
Mer info om aktiviteter vid Radiostationen Grimeton finns på www.grimeton.org.

Fler bilder från Grimeton och 7S6WRD

Foto © Mats SM7BUA

Staffan SM6DOI vid 80-metersriggen.

Lars SM6NM kör telegrafi med van hand på 20 meter.

Sten-Eric SM6DQO i pile-up på 40 meter telegrafi.

Gott om telegrafinycklar att välja på fanns det för Mats SM7BUA.

 

Länkar
Mer om världsradiodagen 2019:

UNESCO: World Radio Day 2019, hemsida. 
Amatörradionyheterna: UNESCO:s World Radio Day 2019 — Temat i år om dialog, tolerans och fred

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com