SVT Småland gjorde reportage om SK7RN:s
krisnät vid ett långvarigt strömavbrott på Öland

Posted by Erik SM7DZV on 22 februari, 2019 in Nyheter |
Publicerat 2019-02-22.
Uppdaterat 2019-02-23: Länk till nyhetssändning Smålandsnytt 2019-02-22.

SVT:s reportageteam vid repeatersiten utanför Borgholm: Från vänster Rickard Berglin, fotograf, Hanna Nilsson, reporter, och Jonatan Börjesson, fotograf.
Klicka på bilden för länk till SVT:s nyhetsartikel på nätet.
FOTO © Erik SM7DZV

— Av Erik SM7DZV —

SVT Småland gjorde igår ett reportage om radioamatörernas nödradionät på Öland. Smålandsnytts nyhetsreportage kommer att sändas i kväll (fredag) av SVT Småland klockan 18.33. Reportaget blir därefter tillgängligt på SVTPlay.

Avtal med kommunerna
Ölands Radioamatörer, SK7RN, har avtal med de två kommunerna på ön, Borgholm och Mörbylånga, om att stötta kommunerna med reservsamband, ifall ön skulle drabbas av ett långvarigt el- eller teleavbrott.

Tre repeatrar
Ölands Radioamatörer har tre repeatrar i Böda (norr), Borgholm (mitten) och Mörbylånga (söder). Repeatrarna i Borgholm och Mörbylånga är länkade till varandra. Den logik som används har hittills gjort det svårt att få till en bra samtidig länkning mellan Borgholm och Böda. Den norra länken är därför inte i drift. Arbete pågår för att rätta till problemet, tidpunkt för när den åter kan driftsättas saknas.

Länkar
SVT Småland: Ölandskommuner tar hjälp av radioamatörer om strömmen går


Bakgrund:

Långvarigt strömavbrott: Vad händer då?

— Mobiltelefonerna dör
Ett par timmar efter det att strömmen har gått dör de flesta mobiltelefonerna. Temporär nödkraft för mobiltelefonbaserna, för några få timmars drift, kommer inte att finns installerad förrän år 2020.

— Nästan allt stannar
När kraftförsörjningen slutar fungera kommer bankomater och datatrafik att sluta fungera, affärer utan egna generatorer kommer att tvingas mota ut sina kunderna och stänga, bensinpumparna kommer att sluta fungera. Det blir början på en kris som berör hela samhället — transporter, förnödenhetsförsörjning och kommunikation, alla verksamheter som kräver fungerande elnät.

Samhällsviktiga verksamheter har egen reservkraft
Kvar blir samhällsviktiga verksamheter där det redan idag finns diesel- eller bensindrivna reservkraftverk, Sjukhus, stora datorhallar, SVT och Sveriges Radio är sådana.

Nyheter och information via P4
Samhällsinformationen kommer via Sveriges Radio P4. Hushåll utan batteriradioapparater och hushåll som inte har reservbatterier till sina radioapparater kommer inte ens att kunna lyssna till informationen över P4.

Svårt för kommunerna att nå ut med lokal information
Kommunerna kommer att få ytterligt svårt att nå ut med information till sina befolkningar.

Batterierna tryggar driften under första dygnet
Det är det glappet som som Ölands Radioamatörer försöker täta, den dag krisen kommer till ön. Just nu byter Ölands Radioamatörer ut batterierna vid sina repeaterstationer mot nya med bättre kapacitet. Det var det arbetet som pågick när Smålandsnytt kom på besök. Batterierna beräknas i dag trygga driften vid relästationerna under det första strömlösa dygnet. Därefter kommer batterierna att behöva laddas med hjälp av bensindrivna generatorer. Ölands Radioamatörer har en generator, men behöver skaffa ytterligare två för att enklare klara uppgiften över tid.

Radioklubben arbetar nu i första hand med att ordna finansiering för att fördubbla batterikapaciteten.

Länk:
Energimyndigheten: Checklista med förberedelser vid elavbrott (Pdf)

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com