Estetisk och kamouflerad mobiltelefonbas

Posted by Erik SM7DZV on 23 februari, 2019 in Nyheter |

Mobiltelefonbas i Santa Maria på Cap Verde.
FOTO Sofie Holm

Mobiltantennerna har gömts i “palmens”grenverk.
FOTO Sofie Holm

— Av Erik SM7DZV —

Från en turist på besök i Santa Maria på Cap Verde kommer bilden på en estetiskt tilltalande och lokalt anpassad mobiltelefonbas. Alla, eller så gott som alla, vill ha bra telefontäckning, men många kan inte förlika sig med att basstationerna måste ha antenner.

I Santa Maria på Kap Verde har man använt sig av en konstgjord palm för att gömma basstationens antenner. Det som tyder på att palmen är konstgjord är dels att den den står i ett betongfundament, dels att den är avsevärt högre än alla palmer intill.

Läs mer, bl.a. om stealth-antenner för amatörradio –>

 

Nästan 21 tusen sökträffar på Google
Protester mot nya mobiltelefonmaster står på många håll som spön i backen. Den som vill studera vidden av protester mot nya antennmaster rekommenderas googla med söktermen ”protester mot mobilmaster”. Google kommer att svara genom att ge exempel på cirka 20700 sökträffar.

De som protesterar åberopar ibland problem med elallergier. Andra personer menar att masterna är fula och estetiskt undermåliga — att de inte passar in i en viss stadsbebyggelse. I andra sammanhang har protesterna kunnat gälla att en ny mast på någon avlägsen plats skulle kunna störa naturupplevelser eller vilda djur.

SSM: Strålningen inte någon hälsorisk
Både Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) och Socialstyrelsen menar att master inte utgör någon hälsorisk. Personer som definierar sig som elöverkänsliga brukar hävda att de blir fysiskt påverkade av elektromagnetiska fält, trots att det inte finns några vetenskapliga försök som stödjer denna uppfattning.

”Undvik trådlösa telefoner och använd handsfree”
Forskare har hävdat att man i stället för att fokusera på strålningen i närheten av masterna borde undvika att använda trådlösa telefoner och att tänka på att använda mobiltelefoner med handsfree. Det är farligare att ringa ett kort telefonsamtal från mobilen än att tälta vid en mobilmast under ett dygn.

 


Göm antennen för griniga grannen
Som inspiration för radioamatörer som möter grannar som protesterar mot olika antenninstallationer eller antennprojekt bifogas här en samlingslänk till DX-Zone: Stealth-antenner, dvs. antenner som på olika sätt kan gömmas för grannarnas ögon. I många fall fungerar det så att det man inte känner till eller ser, det har man inte ont av. Testa och prova!

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com