FOI: ”Rysk A2/AD-förmåga överskattad”

Posted by Erik SM7DZV on 4 mars, 2019 in Nyheter |

Uppdaterat 2019-03-06, länk:
FOI — Mer nyanserad bild av ryskt telekrig

S-400 92N2 radar och 5P85T2.
FOTO Vitaly V. Kuzmin [CC BY-SA 4.0]

(2019-03-04)

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, skriver i en dagsaktuell rapport att Rysslands förmåga att på avstånd hindra en motståndare från att uppträda i ett geografiskt område (A2/AD) är mindre effektiv än vad både rysk militär och västerländsk press hävdat.

Västliga nationer oroas av Rysslands förmåga att på avstånd hindra en motståndare från att uppträda i ett geografiskt område (A2/AD). I den nya FOI-rapporten ”Bursting the bubble?” beskrivs faran som överskattad och flera möjliga motåtgärder analyseras.

A2/AD är ett militärt modeuttryck för förmåga att på avstånd hindra en motståndare från att uppträda i ett geografiskt område. Med hjälp av sensorer som kan se fientliga mål på mycket långt håll och med långskjutande robotar kan en motståndares enheter bekämpas långt innan de når sina mål. A2/AD-system har liknats vid ostkupa eller bubbla, som gör det omöjligt för utomstående att attackera mål i eller skicka förstärkningar till ett område.

 

”Förmågan mindre effektiv än vad som hävdats”
– Vi konstaterar i vår rapport att den ryska A2/AD-förmågan är mindre effektiv än vad både rysk militär och västerländsk press hävdat, säger Robert Dalsjö, forskningsledare vid FOI som skrivit rapporten tillsammans med Michael Jonsson.

Exempel från Syrienkriget
För sin tes tar forskarna bland annat stöd från kriget i Syrien.

– Där har vi sett hur flygplan bara kört omvägar runt de områden där de ryska systemen kan verka. Vi kan också se att trots att ryssarna har sålt ett av sina modernaste luftvärn till Syrien, så har syrierna inte lyckats skjuta ner ett enda västerländskt plan och bara något enstaka israeliskt plan på 30 år.

För att rysk A2/AD-förmåga ska bli ett hanterbart problem krävs dock satsningar, enligt rapporten.

”Ryssar bättre rustade än talibaner”
– Västliga försvarsmakter har under lång tid slagits mot dåligt rustade motståndare, som exempelvis talibaner. Därför krävs nu kunskapsuppbyggnad och investeringar inom områden som telekrig, motmedel och styrda vapen, avslutar Robert Dalsjö.

Länk:
FOI:s hemsida: Läs pressmeddealndet eller ladda ned hela rapporten. 

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com