Öppnar serbisk politisk tö för Z6 som ITU-land?

Posted by Erik SM7DZV on 5 mars, 2019 in Nyheter |

Ungdomligt intresse för amatörradio i Kosovo.
Nya radioamatörer tränar. Foto från 2013.
Källa skärmklipp från SHRAK hemsida.
Klicka på bilden för länk.

— Av Erik SM7DZV —

Serbiens president Aleksandar Vucic antydde i veckan att landet kan tänka sig erkänna Kosovo som en självständig stat. Om Serbien och dess uppbackare Ryssland slutar att blockera Kosovos självständighetsförklaring öppnas troligen en möjlighet för Kosovo att också erkännas som ITU-land.

Den 21 januari 2018 godkände ARRL Kosovo Z6 som nýtt DXCC-land. Efter fyra månader slog Internationella Teleunionen, ITU, tillbaka och förklarade förorättat prefixet Z6 som illegalt. ”Det är ITU:s privilegium att besluta om nya prefix”, skrev ITU i sitt beslut. Bedömare antog att det var serbiska och ryska påtryckningar som hade fått ITU att agera. Sverige är ett av de drygt hundra länder har godkänt Kosovo som självständig stat.

Kosovos amatörradioorganisation SHRAK valdes i december 2015 in som medlem av IARU. Kosovo finns kvar på ARRL:s DXCC-lista.

 

Serbien kräver en kompromiss
– Vi måste först finna en kompromiss. Vi kan inte erkänna Kosovo utan att få något i andra änden, säger Vucic i en intervju med den italienska nyhetsbyrån Ansa.

Länkar
SHRAK Hemsida
ARRL: Kosovo blir medlem i  IARU.
Amatörradionyheterna 2018-01-24: Kosovo nytt DXCC-land sedan 21 januari
Amatörradionyheterna 2018-06-07: ”ITU agerar som en förorättad jungfru.” 
ARRL:s DXCC-lista.

 


Fakta Kosovo
Kosovo bröt sig ur Serbien 2008 och utropade självständighet. Sverige tillhör de drygt hundra länder som har erkänt Kosovo som en egen stat. Serbien accepterar inte utbrytningen och en utmaning för regeringen är att integrera den serbiskdominerade norra delen av Kosovo där motståndet mot den nya statsbildningen är starkt. En Natoledd fredsstyrka finns på plats.
Källa: [Utrikespolitiska Institutet]


 

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com