Hemmabyggd Faradays box av metallnät
tog bort störningar från switchande nätaggregat

Posted by Erik SM7DZV on 6 mars, 2019 in Nyheter |

OH2-2192:s lösning — Före och Efter: Störningarna från det värsta nätaggregateet i en bild. Den övre delen av bildskärmen visar den uppmätta störningen när nätskärmningen var borttagen. Den under delen av bilden visar hur störningarna reducerades när skärmningen sattes tillbaka och jordades.
Illustration: Skärmklipp från OH2-2192 blogg. Klicka på bilden för länk.

— Av Erik SM7DZV —

Många radioamatörer och DX-are hämmas idag i sina verksamheter av tätorternas elektriska stördimmor. Det hjälper inte hur bra utrustning man har om EMC-störningarna ligger på S9 eller högre.

Den tekniska nivån på mottagarutrustningen kan variera, men om inga inkommande radiosignaler orkar överrösta stördimman är de framkomliga lösningarna få: Till de vanligaste hör kommunikation via remotesystem som förutsätter fungerande internet, eller utflyttning av stationsplatserna till de störningsfria områden som fortfarande existerar.

Ofta egna störningskällor
Det är dock inte bara grannar och anläggningar i radioamatörens grannskap som vållar störningarna. Vanliga störkällor förekommer, från tid till annan, i det egna radioshacket eller i den egna bostaden. När en ny störning uppträder är en vanlig metod att ta bort nyinstallerade nätaggregat och sedan lyssna på radion. Påverkas inte störningen då är det nya nätaggregatet troligen oskyldigt…

 

OH2-2192 byggde en Faradays box av metallnät
Switchande nätaggregat och batteriladdare är de vanligaste störningskällorna i hemmet. Den typen av störning går faktiskt ofta att begränsa. Den finske DX-aren OH2-2192 byggde en enkel Faradays box av ett finmaskigt metallnät och testade. Resultatet var slående.

Ledningsbundna störningar sprider sig ändå
En begränsning i metoden är att om ett nätaggregat orsakar ledningsbundna störningar kommer dessa att spridas via kablar som förbinder apparaten med nätet eller med det som strömförsörjs.

På sin blog beskriver OH2-2192 hur han gått tillväga (engelsk text).

Länk:
Macradio DIY SDR System: The All New remote RIG – Part 1.1 “Testing the HF shield”

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com